НОВИНИ

Всички ученици до VII клас получават шкафчета до 31 март

До 31 март във всички български училища трябва да има шкафчета за учениците от първи до седми клас, казаха за „По света и у нас“ от Министерството на образованието. Около 3 млн. лева бяха дадени за шкафчета по специална национална програма на министерството, а в началото на учебната година правителството отпусна допълнително 6,75 млн. лв. за закупуването им , там където те не бяха осигурени. Шкафчетата са една от мерките за намаляване на тежестта на ученическите раници.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:43, 13.01.2019
Чете се за: 01:04 мин.
Още

В столичното 125 средно училище „Проф. Боян Пенев“ вече са осигурили шкафчета за всичките си ученици от I до VII клас. За учениците от V до VII клас има метални шкафчета, които са поставени в коридорите, а за по-малките от I до IV клас шкафчетата са дървени и са в класните стаи.

Целта на всичко това e да се облекчат тежките ученически раници.

Венелина Николова, директор на 125 СУ: Оставят си учебници, помагала, които могат да стоят тук и да не си ги носят вкъщи. Прибират екипите по физкултура, материалите по изобразително изкуство и технологии.
;

В коридорите шкафчета са обезопасени, захванати са за стените. Според изискванията на пожарната те са метални, а коридорът е широк и шкафчетата не пречат за евентуална евакуация. Всички ученици от V до VII клас имат индивидуално шкафче с ключ.

Шкафчето е по-удобно, защото иначе раниците много тежат и водят до болки в гърба, обясни пред камерата ни петокласничката Елена.

При малките, дървените шкафчета са в стаите и в тях се държат почти всички учебници.

Ирена Тасева, учител на I клас: Децата носят вкъщи и в занималните само помагалата, в които пишат домашна работа. Голямо удобство за тежестта на раниците.
;

И докато тук вече се борят за шкафчета за горния курс, в страната не е точно така.

С парите от националната програма шкафчета досега са получили 112 000 ученици. Още 212 000 ще ги получат чрез допълнителните 6 млн. лв., но след около три месеца, тъй като парите са преведени през ноември.

Пенка Иванова, директор на Дирекция "Учебници и училищна документация": В момента, всъщност, училищата са направили своите поръчки, сключили са договорите, в голяма част от училищата вече се доставят шкафчета.
;

От просветното министерство обещават до 31 март да има шкафчета за всички ученици от първи до седми клас.

В 14 училища в страната няма да има шкафчета за част от учениците. Причината е в много тесните коридори и изискванията на пожарната. Там тежестта на раниците ще се облекчава и чрез другите мерки - учебници от олекотена хартия, на две части и електронночетими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургаската прокуратура се е самосезирала за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“
Бургаската прокуратура се е самосезирала за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“
Предлагат вотът на доверие на гръцкия парламент да се състои в сряда
Предлагат вотът на доверие на гръцкия парламент да се състои в сряда