НОВИНИ

Конгресът на САЩ задейства процедура за отстраняване на президента Тръмп

Американският Конгрес задейства процедурата за отстраняване от длъжност на президента Доналд Тръмп. Разследването започна през септември след разкритие за необявен телефонен разговор на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски. Президентът отрича да е направил нещо нередно и днес призова демократите да побързат, за да се стигне до Сената, където той очаква справедлив процес.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:43, 05.12.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Камарата на представителите на американския Конгрес ще предяви обвинения на президента Доналд Тръмп съобщи в телевизионно обръщение председателят Нанси Пелоси.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ: Фактите са безспорни. Президентът е злоупотребил с властта си за своя лична политическа облага, в ущърб на националната сигурност, като е задържал военна помощ в замяна на обявяване на разследване срещу негов политически съперник.

Действията на президента са нарушили Конституцията. Демокрацията ни е в опасност. Президентът не ни оставя друг избор, освен да действаме, защото отново се опитва да опорочи изборите за своя изгода.

Във вторник Комисията по разузнаването одобри обемистия доклад от разследването. Демократите обвиняват Тръмп за това, че е замразил близо 400 млн. долара военна помощ за Украйна, за да издейства разследване срещу сина на неговия политически съперник Джо Байдън. Президентът, който отрича обвиненията, обяви, че е готов за предстоящата битка.

"Крайно левите демократи лентяи току-що обявиха, че искат да ме отстранят от длъжност заради НИЩО. Те се отказаха от смешната история на Мълър и се хванаха за два съвсем подходящи (идеални) телефонни разговора с украинския президент", публикува в "Туитър" президентът Тръмп.

Предстои Правната комисия да формулира обвиненията. Напълно вероятно е Камарата на представителите, където демократите са мнозинство, да гласува за отстраняване на Тръмп. Тогава процедурата минава в Сената, доминиран от съпартийците на президента. Той очаква там справедлив процес, но Би Би Си коментира, че битката ще е безкомпромисна и не се знае дали някой ще остане невредим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие Бюджет 2020
Парламентът прие Бюджет 2020
Румен Радев: ​България трябва да превърне иновациите в национална политика
Румен Радев: ​България трябва да превърне иновациите в национална политика