НОВИНИ

Започна срещата на Г-7

С традиционна обща снимка на фона на руини от древногръцки театър на остров Сицилия започна двудневната среща на върха на Г-7.

започна срещата
bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 26.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Борбата с тероризма ще е една от централните теми. Очертава се сериозен сблъсък със САЩ по въпроси като климатичните промени, бежанците и свободната търговия. Лидерите на Eвросъюза нарекоха срещата една от най-предизвикателните от години.

На пресконфренецията им преди откриването те бяха запитани и за изтеклата в германската преса информация, че вчера на разговорите им в Брюксел Доналд Тръмп е казал, че Германия е много лоша, защото продава милиони коли в САЩ и е заплашил да спре тези продажби.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Не желая да бъда част от тази нова политическа култура на непрекъснати течове. Впечаотлението ми е, че днешната дипломация има нужда от професионални водопроводчици, а не недискретни дипломати. Има прекалено много течове и не желая да коментирам нито един от тях.
Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Не желая да коментирам, но в случая трябва, защото срещата ни с президента Tръмп беше много приятелска и конструктивна. Не е вярно, че президентът е бил агресивен относно германския търговски излишък. Ако някой казва, че германците са лоши, това не значи, че това трябва да се превежда буквално. Ние защитихме германците. Обясних, че САЩ не могат да сравняват тяхното търговско положение със страните членки на Eвросъюза. Трябва да се сравняват с глобалното представяне на Европейския съюз, поясних и че с търговските въпроси се занимава Комисията, а не страните членки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха две обвинения на кмета на Асеновград
Повдигнаха две обвинения на кмета на Асеновград
Международен фолклорен фестивал “Мир на Балканите” в Дупница
Международен фолклорен фестивал “Мир на Балканите” в Дупница