НОВИНИ

България обсъжда с Туркменистан доставки на природен газ за хъб “Балкан”

Четвъртото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Туркменистан се провежда в курортния град Аваза на Каспийско море. Очаква се енергетиката и преносът на туркменски газ за България да са сред основните теми в рамките на посещението на премиера Бойко Борисов в централноазиатската страна. Борисов е гост на първия Каспийски икономически форум. Той заяви, че България обсъжда с Туркменистан доставка на газ през трети страни. От форума стана ясно още, че в България се очаква голяма инвестиция от Южна Корея за 1,5 милиарда долара. Борисов коментира още, че страната ни не е отпаднала и от надпреварата за завод на "Фолскваген".

Александър Марков
от Александър Марков Оп.: Ивайло Стоянов
12:31, 11.08.2019
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Началото на Каспийския икономически форум беше поставено с откриването на високотехнологично изложение в пристанищния град Туркменбаши, на брега на Каспийско море. Основен акцент в разговорите между министър-председателя Бойко Борисов и страната домакин ще бъде сътрудничеството в сферата на енергетиката, транспорта, информационните технологии, съобщенията и селското стопанство.

По-късно следобед ще проведе четвъртото си заседание и Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Туркменистан. Централно-азиатската страна е считана като основен мост и предверие към пазарите на Далечния и Близкия изток.

Бойко Борисов, министър председател - Знаете, че има Каспийско море екологична оценка да не може да минава газопровод, петролопровод може, но газопровод не. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища. Даже от газта правят екологично чист бензин. Целта е нашият газов хъб "Балкан" да намерим и утре на срещата с премиера Медведев това ще говорим, дали, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия към днешна дата, дали не може да се направят суапови сделки, защото вече имаме компании за по 120-30 млн., които са сключили в строителството сделки в Туркменистан, с техния президент сме им гарант.
;

Една от най-интересните теми, които ще се обсъждат, е възможността за пренос на туркменски газ от Туркменистан през Турция за България и Гърция.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ще разгледаме всички сфери като промишленост, здравеопазване, култура, най-вече енергийната сфера, ще разгледаме строителството, така че по всички теми комисията ще излезе с конкретни препоръки.
Емил Караниколов, министър на икономиката - С Южна Корея към момента все още нямаме сключени договори, нека да не гадаем. В много начален етап сме, инвестицията е такава, каквато на "Фолксваген", даже малко по-голяма, но не е за автомобили.

Стокооборотът между България и Туркменистан от 30 милиона долара през 2012 г. скача до 76 млн.през 2013 и 2014 г. Сега е на най-ниските си нива от 5 млн. долара годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Осло беше извършено нападение срещу джамия
В Осло беше извършено нападение срещу джамия
Мюсюлманите получиха поздравления за празника Курбан Байрам
Мюсюлманите получиха поздравления за празника Курбан Байрам