НОВИНИ

Защо няма пари за археологически проучвания?

За втора поредна година бюджетът за археологически проучвания на нашата история е унизително скромен. 500 000 лв. за над 100 обекта, което прави средно по 5 хиляди лв. на разкопки. Защо няма пари за археология, се опитваме да научим от разговора в "Денят започва" с Бони Петрунова, зам.-министър на културата, доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей и журналистката Мария Чернева, авторка на рубриката "Пътуване в миналото".

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 19.08.2016
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Този проблем далече не е само от последните две години - припомня Бони Петрунова, зам.министър на културата - той отдавна ни е познат - ето, например самата "Рациария", проблемът е много тежък и той е от години. След набезите на днешните иманяри не остава нищо. Търсейки единствено златни предмети, те трошат, мачкат, унищожават всичко наред. След тях остава вината на съвременниците и обвиненията на идните поколения за ограбената българска историческа памет.

Всъщност българската археология има два основни проблема - иманярите, които системно, методично и безнаказано ограбват нашата история през последните 30-тина години - коментира доцент Людмил Вагалински - И другият проблем - пак системно недофинансиране на археологическите проучвания. А когато няма средства и на един обект не се работи, той става лесна плячка на иманярите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първанов: Хоризонтът на взаимодействието с БСП са президентските избори
Първанов: Хоризонтът на взаимодействието с БСП са президентските избори
Красимир Премянов за споровете в БСП около избора на кандидат-президент
Красимир Премянов за споровете в БСП около избора на кандидат-президент