НОВИНИ

48 нови случая на коронавирус у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:04, 16.04.2020
9534
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Своеобразен рекорд - 48 нови случая на коронавирус у нас за последните 24 часа. От тях 25 са настанени в болница. Заразените общо стават 783.

Това заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

Увеличението спрямо вчера е с 6,5%.

"Вървим нагоре. Вече графиката се отклонява доста стръмно нагоре", допълни генералът.

В София са 32 случая - в "Пирогов" са 5, във ВМА - 4, в "Александровска" - 2, в "Света София" - 2, Инфекциозна болница - 1, и амбулаторни са 18.

В отделните градове и областни центрове: в Смолян са 7, Кюстендил - 1, Сливен - 1, Пловдив - 1, Кърджали - 1, Бургас, Видин, Габрово, Велико Търново, Добрич - по 1.

Няма нови деца от заразените.

От медицинския персонал има 9 нови случая. Лекари и друг медицински персонал от "Пирогов" са 2, от Центъра за спешна медицинска помощ - 1 и двама други от София.

Излекувани към момента са още 17 човека. Общият брой на излекуваните става 122 - 15,6%. От ВМА са 14 души, от "Пирогов" - 2, Бургас - 1. Общо 75 мъже и 47 жени. Средната възраст е 47,9 години.

Излекуваните деца са 6. Едно ново дете има, което е изчистено от вируса. То е на 5 години, от София.

Починали са 37 души. С един повече от вчера. Това е мъж на 70 години в "Пирогов" с артериална хипертония, трахеостомиран повече от 20 дни.

218 човека са в болница, от които 31 са в интензивни отделения.

Генерал Мутафчийски заяви, че София се оформя като най-сериозното огнище.

Ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Знаете, преди една седмица колко много хора имаше по улиците, колко не се спазваха мерките за физическо дистанциране и това е един от резултатите.

Той уточни, че масовото тестване е започнало от 2 седмици. Методът на пуловете е метод, който се използва. "Това, което сме установили, е че масовият брой на пуловете е 5, иначе е рисково за изпускане на случаи, когато се разширят като бройки. Всеки метод има определена граница и то е свързано с чувствителността на самите тестове. Разбира се, че ще се използва този метод за масовото тестване и той вече се използва в някои центрове".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ангелов: Има лекари, които не са почивали от началото на епидемията
Проф. Ангелов: Има лекари, които не са почивали от началото на епидемията
Магдалинчев: Планираме масово тестване на магистрати и служители в съдебната система
Магдалинчев: Планираме масово тестване на магистрати и служители в съдебната система