НОВИНИ

Американският държавен секретар e на визита в Чехия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:28, 12.08.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Знакова обиколка в Европа на американският държавен секретар Майк Помпео в четири европейски страни. Визитите му започват от Чехия със среща с премиера на страната Андрей Бабиш.

Чехия вече съобщи, че няма да приема американски войници, които Вашингтон смята да изтегли от Германия, а според чешката преса, по време на визитата на Майк Помпео Прага няма да подпише и споразумение със Съединените щати за развитие на атомната енергетика, за да не даде предимство на американска компания на престоящ търг за нов енергоброк в Чехия.

Една от темите на срещата между американския държавен секретар и чешкия премиер Андрей Бабиш е зависимостта на Чехия от руските горива.

"Трябва да кажа, за съжаление, и говоря от името на Европа,че не сме завършили още търговско споразумение и е много важно да стигнем до такова", каза министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш.

"И двамата признахме, че Русия се опитва да поквари нашите демокрации и да разбие западния съюз. Също така дискутирахме засилване на сътрудничеството чрез военна модернизация", каза държавен секретар на САЩ Майк Помпео.

След Чехия, Помпео ще посети Словения, Австрия и Полша.

Според медии, дипломат номер едно на Съединените щати ще убеждава домакините си да избягват услугите на компанията "Хуауей" за изграждането на 5G мрежа, защото Вашингтон смята китайския гигант за заплаха за националната си сигурност.

В Прага, Помпео заяви, че има нарастващо разбиране сред страните за вземане под внимание на въпросите на сигурността, когато новата мрежа се развива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задължително с маска на публични събития на открито в Пловдив
Задължително с маска на публични събития на открито в Пловдив
Ще остане ли Черноморието без вода?
Ще остане ли Черноморието без вода?