НОВИНИ

Арести и демонстрации в Деня на труда

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:59, 01.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
арести демонстрации деня труда
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 212 арестувани при опит да протестират в Турция в Деня на труда. Страната е под пълна карантина от четвъртък и властите забраниха демонстрациите.

Независимо от пандемията с масови демонстрации и строги мерки за сигурност в много държави по света отбелязват празника на работещите.

Първомайските скандирания на протестиращите в Истанбул завършиха с арести. Демонстрантите се опитаха да стигнат до площад Таксим, за да изразят недоволството си от управлението на страната и да почетат паметта на загиналите по време на демонстрацията за Деня на труда преди 44 години. Тогава на Таксим снайперисти откриват огън по демонстрантите. Убиват 34-ма души.

Арести днес са били извършени и в Анкара. Заради трета вълна на COVID-19 Турция е три седмици под пълна карантина.

В Париж започналото като мирно шествие прерасна в сблъсъци с полицията. Причина за гнева на протестиращите беше пенсионната реформа във Франция и строгите мерки срещу COVID-19.

Сблъсъци имаше и в Лион.

5000 полицаи следят за реда по улиците на Берлин. Опасенията са, че може да се стигне до безредици. Според организаторите в традиционното шествие ще се включат над 10 000 души. Много крайнодесни групировки обаче призоваха за протести срещу строгите мерки в Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все по-малко българи си купуват агнешко месо от Гюргево заради коронавируса
Все по-малко българи си купуват агнешко месо от Гюргево заради коронавируса
Пътуване за празниците: Какви ограничения важат в Румъния?
Пътуване за празниците: Какви ограничения важат в Румъния?