НОВИНИ

Арестуван е заподозрян за атаката във Виена

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:02, 03.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Австрийската полиция е арестувала заподозрян за извършването на терористичния акт в центъра на Виена.

Другият стрелец беше ликвидиран, той е бил привърженик на "Ислямска държава" с двойно австрийско и северномакедонско гражданство. Трима от полицаите, които снощи влязоха в схватка с терористите в австрийската столица, са албанци от косовски произход, съобщи външният министър на Косово.

Петима души загинаха, сред тях германска гражданка и 22 са пострадали при нападението. Австрия е в траур.

Стрелба на шест места включително до централната виенска синагога вдигна снощи на крак полицията и армията в австрийската столица.

По първоначални данни нападателите са четирима души, въоръжени с автомати. После се говори за двама души, като присъствието на втори стрелец не е потвърдено.

Атентатори посегнаха на Виена: 4 жертви и 17 ранени

Застреляни са четирима души, две жени и двама мъже, пети умира от раните си в последствие, според австрийската преса. Има ранен полицай в критично състояние. По последни данни пострадалите са 22-ма.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Беше потвърдено, че вчерашната атака е ислямистко терористично нападение. Това е атака от омраза, от омраза към фундаменталните ни ценности, омраза към начина ни живот, към нашата демокрация.

Ликвидираният атентатор е 20-годишен от Северна Македония и е бил осъден миналата година за опит да замине в Сирия и да се присъедини към "Ислямска държава". Бил е освободен предсрочно миналия декември. Имал е двойно гражданство.

Карл Нехамер, втори министър на вътрешните работи на Австрия: Предполагаемият извършител е бил въоръжен с фалшив колан с експлозиви и автоматичен пистолет. Той е привърженик на терористичната организация "Ислямска държава".

От първо лице: Как жестокото нападение се отрази на хората във Виена?

Според съобщенията името на атентатора е Куйтим Фейзула, роден в Австрия с родители, дошли от Северна Македония от район с предимно албанско население.

Герой в трагичното събитие се оказа млад ММА боец от турски произход, който издърпал полицай от обсега на стрелбата на нападателя.

В Линц е задържан заподозрян за стрелбата, той не е оказал съпротива. Задържани са още 14 души от обкръжението на ликвидирания стрелец.

Учениците днес не са на училище, властите призоваха виенчани да избягват централната част. В Австрия е обявен тридневен траур.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ноември е Месецът за борба с рака на белия дроб
Ноември е Месецът за борба с рака на белия дроб
Позиция на журналистите от дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ
Позиция на журналистите от дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ