НОВИНИ

Австралиецът Алекс Де Минор се чувства като у дома си в Барселона и се цели в успеха

Милен Костов
от Милен Костов
09:40, 20.04.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
алекс минор триумфира титлата акапулко
Слушай новината

Алекс де Минор не се съмнява във влиянието, което частичното му израстване в Испания е оказало върху неговия тенис. Прочутият му борбен дух първо се забелязва на клей-кортовете в Аликанте.

Австралиецът ще играе срещу Григор Димитров в мач от осминафиналите от турнира на клей в Барселона.

"От ранна възраст се научих как да печеля мачове в Испания. Като дете можеш да играеш мачове на клей по 3-4 часа и когато опонентът ти ти изпраща удари с топспин под висок ъгъл, просто трябва да намериш начин да спечелиш", споделя той в интервю за ATPTour.com.

Де Минор се справя с по-мощните си опоненти, благодарение на неуморното си гонене и разнообразните си удари. Той е роден в Сидни, баща му е уругваец, майка му е испанка. Детството му преминава в две различни къщи, с различни приятели, което му помага да придобие два контрастни стила тенис.

"От малък не съм сред най-големите или най-силните, което ми помага да мисля нестандартно и да намирам различни начини да печеля мачовете си. Това развива различни мои удари", споделя той, като прекарва детството си както в Австралия, така и в Испания.

"В Австралия се научих на работна етика. Преместването ми там дойде в етап от живота ми, в който нещата бяха по-сериозни, което означаваше повече часове на корта и във фитнеса. Винаги трябва здравословен баланс между двете култури", допълва той.

Израстването му в Австралия и Испания му помага и извън корта. Сънародникът му Ник Кирьос често говори за предизвикателството да прекарваш по-голяма част от годината извън родината. Това е по-малка пречка за Де Минор, който прекарва време и в Аликанте.

"Съотборници ми често прекарват 10-11 месечна годишно далеч от родината си, защото тя е твърде далеч. Аз имам късмет, защото имам тренировъчна база в Европа, която до известна степен представлява дом извън дома", разказва той.

Близостта на Аликанте до Барселона превръща турнира в Барселона в домашна надпревара за Де Минор. В дебюта си през 2021 г. той стига до 3-ия кръг, а през изминалата година той отстъпи на победителя в турнира Карлос Алкарас на полуфинал, след като испанецът отрази два мачбола.

"Смятам, че това е един красив турнир. Вече играх няколко години, като през последната се справих добре. Близо е до дома ми, където са семейството и приятелите ми, така че е хубаво, когато и те дойдат на мачовете ми. Винаги очаквам този турнир. Това е един от по-добрите турнири - стар, с история. Ценя тези нещата, когато прекарвам повече от времето си извън дома", добави той.

След като спечели титлата от ATP 500 турнира в Акапулко през февруари, на Де Минор предстои сблъсък с Григор Димитров.

"Титлата ми даде увереност. Не всеки може да се похвали като победител от ATP 500 турнир. Сега трябва да запазя инерцията си и да спечеля още много мачове. Трябва да запазя нагласата и манталитета си, който имах в Акапулко", категоричен е той.

Срещата между Алекс Де Минор и Грогор Димитров започва в 12:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата иска имунитета на Радостин Василев
Прокуратурата иска имунитета на Радостин Василев
75 години от създаването на УМБАЛ "Лозенец"
75 години от създаването на УМБАЛ "Лозенец"