НОВИНИ

Българин, разследван за киберизмами, ще бъде предаден на властите в Германия

Според германската прокуратура мъжът е извършил измами за общо 328 951 евро

българин разследван киберизмами предаден властите германия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:30, 04.01.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Варненският апелативен съд потвърди предаването на български гражданин на германските власти, съобщиха от пресслужбата на съда. Мъжът е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от Районния съд в Бамберг, Федералната република. Властите в Германия го издирват по подозрение за участие в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления.

Според обвинението заедно със свои колеги 28-годишният мъж работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в Германия, уверявали ги, че работят за различни онлайн платформи, и с обещания за големи печалби ги убеждавали да инвестират значителни суми във финансови инструменти, а групата прибирала парите.

Според описаното в Европейската заповед за арест, в резултат на телефонните си разговори мъжът е осъществил 40 депозита в размер на 328 951 евро.

Според Апелативния съд, предвид трансграничната специфика на престъплението, трябва да се отдаде приоритет на юрисдикцията на издаващата заповедта за задържане държава. Чрез предаването му на германските съдебни власти българинът ще може да реализира пълноценно и ефективно защитата си, включително като участва в процеса на събиране на доказателства.

Случаят бе разгледан от Варненския окръжен съд през декември миналата година. От там съобщиха, че измамите, за които е обвинен българинът, са извършени от януари 2019 до декември 2020 година, като засегнатите хора живеят в различни населени места в Германия. Според Наказателния кодекс на Федералната република, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен българинът, е 15 години затвор. Той е арестуван на 25 октомври 2023 година във Варна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения от бурята Хенк във Великобритания
Наводнения от бурята Хенк във Великобритания
Над 2800 случая на морбили и три смъртни случая са регистрирани в Румъния през 2023 г.
Над 2800 случая на морбили и три смъртни случая са регистрирани в Румъния през 2023 г.