НОВИНИ

България излиза срещу Люксембург пред пълни трибуни на "Колежа" в Пловдив

Мачът от Лигата на нациите започва в 19:00 часа и ще бъде предаван на живо по БНТ.

българия излиза люксембург пълни трибуни колежа пловдив
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 12.10.2024
Чете се за: 05:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол посреща Люксембург в двубой от 3-ия кръг на Лигата на нациите. Срещата на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив започва в 19:00 часа и ще бъде предавана пряко по БНТ 1 и БНТ 3. Студийната програма започва в 18:30 ч.

„Лъвовете“ ще са без една от големите си звезди – Илия Груев-младши. Халфът е с увреден менискус и ще отсъства от терените около месец. В сряда той посети контузен лагера на отбора, за да пожелае успех на момчетата, както и да им вдъхне увереност.

На негово място селекционерът Илиан Илиев повика Иван Минчев от Славия. В групата пък се завърнаха Илиан Илиев-младши и Ивайло Чочев. Двамата не бяха сред избраниците на треньорското ръководство миналия месец.

Очаква се България да играе пред около 15 000 зрители по трибуните на „Колежа“. Интересът към срещата е много сериозен, а Пловдив започва да се превръща в любимо място за мачовете на националната гарнитура.

Стартовите състави:

България: Димитър Митов, Виктор Попов, Живко Атанасов, Алекс Петков, Фабиан Нюрнбергер, Георги Костадинов, Валентин Антов, Филип Кръстев, Кирил Десподов, Александър Колев, Радослав Кирилов.

Люксембург: 1. Морис, 18. Янс, 14. Корац, 13. Карлсон, 17. Мика Пинто, 8. Мартинс, 9. Синани, 19. Олесен, 16. Барейро, 4. Бонерт, 5. Курчи.

От БФС съобщиха за БНТ, че минути преди началото на мача и на почивката стадионът ще бъде огласян от песни на починалия вчера фронтмен на група "Щурците" Кирил Маричков - несъмнено уважение, каквото музикантът заслужава.

Още по темата: И в лош за мене час

В исторически план България и Люксембург са се изправяли един срещу друг 15 пъти. „Лъвовете“ никога не са губили от този съперник. Статистиката показва 13 победи за нас и 2 равенства при голова разлика 39:9.

След изиграването на два мача България дели първото място в групата с Беларус. Двете селекции имат актив от 4 точки. На третата позиция е Северна Ирландия с 3 пункта, а Люксембург е с 0.

В другия мач от групата Беларус е домакин на Северна Ирландия.

Гостите в тази среща за последно допуснаха загуба от България като гости, което ги оставя на третото място в групата, но нещата са толкова близки, така че те все още могат да се борят за първото място. Преди това те победиха с по 2:0 Люксембург, а преди това и Андора. Северна Ирландия са спечелили последните си 3 мача срещу Беларус.

Селекционерът на България Илиан Илиев показа уважение към тима на Люксембург преди двубоя. Наставникът на "лъвовете" предупреди, че противникът "не е случаен".

"Този път имахме по-дълъг лагер. За наше щастие нямаме контузени играчи. В двете тренировки с интензивност футболистите показаха огромно желание. Надяваме се утре да вкарат същото желание и да сме спокойни, защото тези положителни резултати задължават, но могат да ни притеснят, че на всяка цена трябва да победим. Във футбола няма на всяка цена. Имаме дълга седмица, настроението е добро", заяви Илиев.

Полузащитникът на националния отбор на България Георги Костадинов очаква с нетърпение двубоя срещу Люксембург. Костадинов също е категоричен, че той и съотборниците му не трябва по никакъв начин да подценяват съперника.

„Групата е много равностойна и ако се помислим за фаворит това ще бъде голяма грешка. Здраво стъпили сме на земята и знаем, че срещата ще бъде трудна. Надявам се да покажем най-доброто от себе си, тъй като само така можем да победим. Плюс за нас е, че стадионът ще бъде пълен и отново ще имаме тази страхотна атмосфера. Надявам се да се възползваме от позитивната енергия на публиката и да победим. Публиката може да бъде основният фактор за победа“, коментира Костадинов пред БНТ.

Георги Костадинов пред БНТ: Здраво стъпили сме на земята, очаква ни труден мач

Капитанът на България Кирил Десподов изрази задоволство от позитивизма около националния отбор.

"Пълният стадион ще ни даде криле. Феновете ни подкрепяха до края и до голяма степен успехът се дължи на тях. Като кажем Люксембург всеки си мисли, че трябва да победим с 3:0. Преди две години играхме контрола срещу тях и определено няма да бъде лесен мачът утре", каза капитанът на България.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънските власти нямат данни за повишаване на терористичната заплаха в страната
Румънските власти нямат данни за повишаване на терористичната заплаха в страната
Новак Джокович ще спори за титла №100 в кариерата си
Новак Джокович ще спори за титла №100 в кариерата си