НОВИНИ

България победи фаворита Норвегия на европейските квалификации по плажен хандбал

Победата е първа като старши треньор на мъжете зa Александър Бояджиев.

Европейска квалификация по плажен хандбал за мъже във Варна, България
bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 11.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Мъжкият ни национален отбор сътвори сензация на европейските квалификации по плажен хандбал във Варна, побеждавайки един от фаворитите в турнира Норвегия. Нашите направиха страхотен мач срещу европейския вицешампион от 2019 г. и 6-и от последния шампионат и с много сърцата игра измъкнаха победата след дузпи с 2:1 (18:16, 21:16, 9:8).

Страхотен мач направи вратарят Румен Димитров, който спаси удар на норвежците в последната секунда на първата част и тя дойде на сметката на България. Скандинавците се хвърлиха във втората, за да се стигне до дузпите. Там Петко Петков спаси удар на Норвегия и Преслав Станчев реализира победната точка. 14 точки за успеха вкара Владислав Йоргов, 11 добави Тодор Кирев, 10 Преслав Станчев и 6 Петко Петков.

Победата е първа като старши треньор на мъжете зa Александър Бояджиев.

„Бях спокоен. Казах на момчетата да се подготвят за дузпи, защото бях сигурен, че ще вземем първата част. Казах им, че трябва да изпълнят тактическите указания и че ние вярваме в тях. Защото това е България, това е нашето място, можем да се докажем и това е моментът. Отборът повярва в треньорите си, спази указанията, за което им благодаря. Гледахме предишния мач на норвежците, разузнахме ги. Тактиката ни беше да ги пресираме, да ги изолираме да не си правят техните китайски, да затваряме крилата. Специално поговорих на вратаря да излиза с по-бързи три крачки към пивота, да затваря ъгъла по-близко от крилата. Вратарят днес беше перфектен, за мен най-добрият на турнира до момента“, коментира Александър Бояджиев.

Треньорът изрази съжаление, че някои грешки са ни коствали загубата срещу Франция. Но изказа задоволство, че момчетата са се вдигнали след това поражение.

Петко Петков спаси решаващата дузпа, която донесе победата на България.

„Бяхме решили, че ще се раздадем първото полувреме. Успяхме да го вземем. Дадохме всичко от себе си. Те успяха да вземат второто, но знаехме, че имаме шанс при дузпите и той беше на наша страна. На момента преценявахме кой на кого да пази дузпата. Добър ден. С Франция за малко изпуснахме първото полувреме. За второто бяхме уморени. Но след това си починахме, върнахме се и успяхме“, каза Петков.

В другия мач от групата Франция разгроми Малка с 2:0. Така българите са на временната трета позиция с победата и загуба, каквито има и Норвегия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разходите за лечението на битото момче от полицай на плаж "Градина" ще бъдат поети от МВР
Разходите за лечението на битото момче от полицай на плаж "Градина" ще бъдат поети от МВР
Левски удължи договора на Борислав Рупанов
Левски удължи договора на Борислав Рупанов