България помага на пострадалите в Хърватия по суша и вода (ОБОБЩЕНИЕ)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:14, 31.12.2020
Чете се за: 02:05 мин.
Общество
Слушай новината

България помага на пострадалите от земетресението в Хърватия по суша и въздух. Тази сутрин към страната отпътува тир с минерална вода. А утре военни самолети ще летят до Загреб, за да доставят още помощи.

В последния ден на 2020-а на авиобаза "Враждебна" се готвят за първата си специална мисия през следващата година.

"Ще превозим материални средства за Хърватия, която знаете, че пострада от тежко земетресение", каза подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16 ТАГ "Враждебна".

Походни легла и радиатори бяха транспортирани до авиобаза "Враждебна". В момента те се товарят на военнотранспортните самолети "Спартан", които утре ще летят до Загреб".

За Хърватия заминават 500 легла и 100 радиатора осигурени от пожарната и Българския червен кръст. Общо три екипажа са в готовност да ги доставят в Загреб.

"Международното летище в Загреб приема полети. Така че няма проблеми за изпълнение на задачата. Разчитаме полетът да трае около два часа, като ще излетим на север през Румъния и Унгария", каза подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16 ТАГ "Враждебна".

Не е изключено помощта да бъде доставена в Хърватия с няколко полета. Премиерът Борисов е разговарял с хърватския си колега Пленкович.

"Това, което се разбрахме -100 000 евро да подпомогнем едно от училищата, в които учат и българчета. И минерална вода, колкото имат нужда, да им помогнем", заяви премиерът Борисов.

Тир с минерална вода вече пътува към Хърватия, а в началото на следващата година ще бъдат изпратени още три тира, каза министърът на икономиката.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пътен инцидент между Симитли и Благоевград
Пътен инцидент между Симитли и Благоевград
Траен ефект от мерките. България очаква нова пратка ваксини
Траен ефект от мерките. България очаква нова пратка ваксини