НОВИНИ

България помага на пострадалите в Хърватия по суша и вода (ОБОБЩЕНИЕ)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:14, 31.12.2020
Чете се за: 02:05 мин.
Общество
Слушай новината

България помага на пострадалите от земетресението в Хърватия по суша и въздух. Тази сутрин към страната отпътува тир с минерална вода. А утре военни самолети ще летят до Загреб, за да доставят още помощи.

В последния ден на 2020-а на авиобаза "Враждебна" се готвят за първата си специална мисия през следващата година.

"Ще превозим материални средства за Хърватия, която знаете, че пострада от тежко земетресение", каза подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16 ТАГ "Враждебна".

Походни легла и радиатори бяха транспортирани до авиобаза "Враждебна". В момента те се товарят на военнотранспортните самолети "Спартан", които утре ще летят до Загреб".

За Хърватия заминават 500 легла и 100 радиатора осигурени от пожарната и Българския червен кръст. Общо три екипажа са в готовност да ги доставят в Загреб.

"Международното летище в Загреб приема полети. Така че няма проблеми за изпълнение на задачата. Разчитаме полетът да трае около два часа, като ще излетим на север през Румъния и Унгария", каза подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16 ТАГ "Враждебна".

Не е изключено помощта да бъде доставена в Хърватия с няколко полета. Премиерът Борисов е разговарял с хърватския си колега Пленкович.

"Това, което се разбрахме -100 000 евро да подпомогнем едно от училищата, в които учат и българчета. И минерална вода, колкото имат нужда, да им помогнем", заяви премиерът Борисов.

Тир с минерална вода вече пътува към Хърватия, а в началото на следващата година ще бъдат изпратени още три тира, каза министърът на икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътен инцидент между Симитли и Благоевград
Пътен инцидент между Симитли и Благоевград
Траен ефект от мерките. България очаква нова пратка ваксини
Траен ефект от мерките. България очаква нова пратка ваксини