НОВИНИ

Траен ефект от мерките. България очаква нова пратка ваксини

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:44, 31.12.2020
Чете се за: 05:12 мин.
Здраве
Слушай новината

Обнадеждаващи новини от последното заседание на щаба за борба с вируса за тази година - излекуваните са повече в сравнение с новозаразените, по-малко са и приетите в болница. Здравният министър определи тенденцията като трайна.

За промяна на мерките ще може да се говори след изтичането на първата работна седмица в новата година. Тогава данните за разпространение на вируса ще бъдат реални.

В момента заболеваемостта е 260 души на 100 000 население. Целта е да стане 200 души на 100 000.

Още на 4-5 януари България ще получи 25 000 дози ваксини. Средата на януари ще бъдат доставени още 35 000 дози и същото количество в края на януари - началото на февруари. Те ще бъдат отново за медиците. Очакванията са до края на януари да приключи първата фаза на ваксинация и да се премине към втората, а именно хората от социални институции.

А за новогодишната нощ здравният министър припомни, че не бива да се събират повече от 15 души на семейни тържества. Обърна се и към медиците, които ще посрещнат новата година със своите пациенти като им каза, че няма да бъдат забравени. Пожела им здраве с думите, че надеждата идва с ваксината.

2020 си отива с надежда за лекарите и обществото.

"Наблюдаваме трайна тенденция за увеличен брой на излекуваните от COVID-19 спрямо новозаразените. Мерките биха се променили, но не веднага. Първо трябва да мине една работна седмица", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"По време на празниците статистиката не е реалистична - тя е с доста по-малко от реалния брой случаи. Хората търсят медицинска помощ само в краен случай", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Премиерът Бойко Борисов заключи: мерките дават резултати и отново сравни:

"В ЕС по 40-50 000, 30 000 на ден се повишава броят на заразените. България с всичките наши мерки успяхме да се докараме до 24-то място, така че на всички, които спореха с нас за мерките дали са правилни или не - това е един прекрасен отговор", заяви премиерът Борисов.

Силно намаля и натискът върху болниците у нас.

"В момента във ВМА и не само във ВМА има спад на приема с около 40 до 50 процента", заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Ваксинацията на медици върви по план. Само във ВМА са поставени 100 дози за два дни.

"Наложи се да върнем много колеги, особено след първия ден, което за нас е много радостно, че има заразителен характер още от първия ден", каза проф. Мутафчийски.

Следващата пратка ваксини от 25 000 дози се очаква между 4-ти и 8 януари. Те са отново за медиците.

"В средата на месец януари предстои следваща доставка от около 35 000 дози и в същия обем в края на месец януари или началото на месец февруари", заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"С този темп ние през месец януари ще успеем да завършим този контингент", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ние ще дадем всички аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията", каза министърът на здравеопазването.

"В момента се мъчиме с ваксините да се измъкнем от пандемията", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна, че за здравеопазване продължават да се дават много средства.

"Не само за хората, които са на първа линия по 1000 лева, но и за ремдесивири. Вчера 305 милиона общо до този момент държавата е отделила за ваксини", каза Борисов.

Решението малките деца да се върнат в клас от понеделник остава, защото заразяват по-малко.

"Данните ни вътре в системата на образованието показват: много по-нисък процент заболели учители в детските градини отколкото в училищата. Ограмотяването е невъзможно да се случи ефективно в електронна среда в ниска възраст", каза министърът на здравеопазването Красимир Вълчев.

По-големите ученици може и да се върнат в клас след 31 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България помага на пострадалите в Хърватия по суша и вода (ОБОБЩЕНИЕ)
България помага на пострадалите в Хърватия по суша и вода (ОБОБЩЕНИЕ)
МВнР: 2020 година беше необичайна и за дипломацията
МВнР: 2020 година беше необичайна и за дипломацията