НОВИНИ

България с една промяна в състава за предолимпийската квалификация в Истанбул

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:19, 04.08.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
българия една промяна състава предолимпийската квалификация истанбул
Снимка: БФ Баскетбол
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски ще направи една единствена промяна в състава на "лъвовете" за предстоящата предолимпийска квалификация, която ще се проведе в Истанбул (12-20 август).

Рокадата е свързана с мястото на натурализиран състезател в тима, като новото попълнение на Баскония Коди Милър-Макинтайър ще бъде заменен от друг американец - гардът на ЦСКА Брандън Йънг.

За 31-годишния Йънг това ще бъде дебют с екипа на националния отбор на България, като той вече проведе няколко тренировки със своите нови съотборници.

Останалите 11 баскетболисти, които ще пътуват са същите, които бяха част от групата на "трикольорите" за гостуването на Австрия преди няколко дни, което подпечата мястото на българския тим в същинската фаза на квалификациите за Евробаскет 2025.

Ето го и състава на България за предолимпийската квалификация в Истанбул:

Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Брандън Йънг, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов, Александър Стоименов.

В момента баскетболните национали са в кратка почивка, като ще подновят тренировки на 6 август (неделя) в зала "Триадица".

Четири дни по-късно пък селекцията на Росен Барчовски заминава за Туриця, където ще стартира участието си предварителната олимпийска квалификация с мач срещу Украйна на 12 август. Ден по-късно (13 август) "лъвовете" излизат срещу домакините, а на 15 август приключват груповата фаза с дуел срещу Исландия.

Първите два отбора в крайното класиране продължават към полуфиналите, където ще се изправят срещу заелите челните две места в другата група, в която са Нидерландия, Хърватия, Белгия и Швеция. Само победителят в турнира ще се класира за основния етап на олимпийските квалификации.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Има опасност от масово разпространение на холера
СЗО: Има опасност от масово разпространение на холера
Пожар от Турция навлезе в българска територия
Пожар от Турция навлезе в българска територия