НОВИНИ

България стигна финал на Балканиадата по волейбол за мъже под 19 години

Български нацинален отбор по волейбол за мъже под 19 години Турция
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 15.07.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Истинска драма, но с щастлив край, бе мачът на България срещу Турция от полуфиналите на Балканското първенство за мъже под 19 години. Тимът, воден от Мирослав Живков, заслужи финал на шампионата в Албания след обрат от 0:2 до 3:2 (18:25, 22:25, 25:19, 25:21, 16:14).

"Трикольорите" ще се изправят срещу победителя от другата полуфинална двойка Румъния-Сърбия. Мачът за златото е в събота, 15 юли, от 21:30 ч. българско време.

Българският тим стигна до полуфиналите като най-добрия втори отбор от трите групи (след загуба от Сърбия с 1:3 и победа над Гърция с 3:0). Турция спечели Група Б (с две победи с по 3:0 срещу Косово и Молдова).

Южните съседи на България поведоха в първия гейм и не изпуснаха водачеството си до края. Втората част започна равностойно, но Турция отново напредна, откъсвайки се на 5 точки. В средата на гейма родните "лъвове" показаха, че нямат намерение да се дават "без бой" и доближиха съперника на 1 точка и успяха да задържат интригата до 22:23, но не и да изравнят.

Турция бе на един гейм от класиране на финала, когато започна времето на българите. Крайно мобилизирани, момчетата на Мирослав Живков поеха контрола в свои ръце и започнаха да диктуват играта. Съвсем заслужено намалиха изоставането в геймовете.

С началото на четвъртия гейм показаха, че нищо не е приключило, нанасяйки три безответни точки. До края на частта успяха да задържат аванс от няколко точки, за да пратят мача в тайбрек. В него драмата беше още по-голяма. Двата отбора вложиха всичко и срещата вървеше равностойно. Турция успя да се откъсне на няколко пъти и доближи края при 9:12. Последваха минути, в които българите реализираха 5 точки срещу 2 за съперника и мачът стигна до ново равенство 14:14. Българите изравниха след страхотно спасяване и последвала отлична блокада на Александър Къндев и Александър Николов. Последва прекъсване, след което атака на турците излезе в аут, а при следващия сервис Кристиан Титрийски направи ас, за да прати България на финал.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с две индивидуални награди от Балканиадата по волейбол за жени до 19 г.
България с две индивидуални награди от Балканиадата по волейбол за жени до 19 г.
Венеция Ангова: ДПС не е третият партньор в кабинета, новият гуверньор на БНБ сам ще избере подуправителите
Венеция Ангова: ДПС не е третият партньор в кабинета, новият гуверньор на БНБ сам ще избере подуправителите