НОВИНИ

България U18 влезе в осмицата на европейското първенство дивизия "Б" в София

българия u18 влезе осмицата европейското първенство дивизия софия
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Баскетбол
21:24, 02.07.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор по баскетбол за девойки до 18-годишна възраст записа третата си поредна победа в груповата фаза на Евробаскет 2023 дивизия "Б" и си осигури място в осмицата на шампионата.

Младите "лъвици" надвиха в нов тежък мач тима на Естония с 57:37, като показаха по-точен мерник и направиха по-малко грешки от съперника си.

Така за българките остава само един мач в груповата фаза – срещу Швеция на 5 юли. Скандинавките обаче вече имат една загуба в турнира – от Украйна.

Без да доминират напълно, българките методично трупаха аванс, за да се оттеглят на почивката с 6 точки преднина. Равностойната игра се запази и след почивката, но момичетата ни успяха да изтръгнат успеха.

Елена Драгоева, Деница Манолова и Гергана Маданкова играха и днес, като Манолова стана топ-реализатор с 14 точки и 7 борби. Маданкова добави още 14 точки, а Драгоева записа 7 точки, 8 борби и 4 асистенции. С 8 завършващи подавания приключи Моника Борисова, която оглавява класирането на шампионата по този показател. 9 точки вкара Ивана Бонева.

Така България е първият отбор, стигнал до три победи в турнира. По-късно днес това може да стори и Исландия, ако надвие Северна Македония.

Изненадата на турнира обаче е воденият от българския треньор Румен Гълъбов тим на Люксембург. След като на старта победи Гърция, днес отборът се справи след продължение и с Румъния. Тимът на Гълъбов изоставаше с двуцифрена разлика преди почивката, но направи истински подвиг и спечели допълнителното време със 17:7. Фейт Ехи Етуте пък записа може би рекордно представяне на подобен форум. Тя наниза 40 точки, хвана 33 борби, направи 6 асистенции и отне 8 топки и завърши с коефициент на полезно действие 63.

С тази победа Люксембург записа историческо класиране в Топ 8 на Европейското първенство.

Утре е почивен ден на шампионата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекса Георгиева се нареди 5-а на Европейската купа по джудо в Словения
Алекса Георгиева се нареди 5-а на Европейската купа по джудо в Словения
Създават буферен паркинг за камиони край Русе заради трафика към "Дунав мост"
Създават буферен паркинг за камиони край Русе заради трафика към "Дунав мост"