НОВИНИ

Балкан надхитри Черно море във Варна

Действащите вицешампиони вгорчиха първия мач на "моряците" в НБЛ

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
15:20, 13.10.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Балкан БК Черно море
Снимка: Startphoto.bg
Слушай новината

Балкан Ботевград ликува за първи път през новия сезон в НБЛ. Действащите вицешампиони се наложиха над Черно море Тича с 80:75 в среща от втория кръг, изиграна в зала "Христо Борисов". Селекцията на Васил Христов показа много по-различно лице от мача срещу Билбао във ФИБА Къп през седмицата и то в голяма част, с което намери печелившата формула да матира състава, воден от Георги Давидов.

Дебют с екипа на ботевградския тим направи най-новото им попълнение – Георги Боянов. От своя страна в редиците на варненския отбор липсваше Марин Маринов. По този начин "зелените" имат срещу името си победа и загуба, а за "моряците" това бе първи мач в елита през 2024/2025.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от BC Balkan (@balkanbotevgrad)


Откриващите минути преминаха под знака на безплодните атаки и слабата резултатност. Николай Стоянов и Джон Флорвъс раздвижиха нещата в това отношение за домакините, докато от другата страна Иван Гаврилович и Къртис Джоунс често поемаха отговорност в офанзивен план. В крайна сметка гостите имаха последната дума и си издействаха крехка разлика от 2 точки в края на встъпителния период.

„Зелените“ първи намериха ритъма си в нападение и резултатите не закъсняха, тъй като започнаха да мечтаят за двуцифрена преднина, изкована главно от Константин Тошков и Николай Грозев. „Моряците“ изпаднаха в нокдаун, особено в нападение, където само Родни Първис бе единственият лъч надежда. Впоследствие Джоунс и Гаврилович доведоха до това ботевградския тим да се оттегли в съблекалнята при 40:31.

Стартът на третата част бе огледален на първата. Все пак Джоунс и Грозев се погрижиха актуалните вицешампиони протегнат ръка към победата. Костадин Лазаров и Първис се опитаха да внесат импулс на варненския отбор, но Тайеър Маршал и Георги Герганов извоюваха 14-точов актив на „зелените“ след 30 минути игрово време.

Нов щурм, дело на Иван Спиров, Цветомир Чернокожев и Първис, даде възможност на домакините отново да мечтаят в откриващите минути на заключителната четвърт. Гаврилович и Тошков показаха, че ботевградският тим няма намерение да се огъва. Два точни наказателни удара на Дехуан Граф редуцираха пасива на „моряците“ до минус 4 с 51 секунди, оставащи на часовника. Последва по една безплодна атака и от двете страни, което до голяма степен предреши мача.

Къртис Джоунс вдъхнови Балкан със своите 18 точки и 6 борби. Иван Гаврилович се отчете с 12 и 5 овладени под двата ринга топки, Николай Грозев и Константин Тошков се разписаха с по 11 точки.

Родни Първис и Иван Спиров отговориха с по 15 точки за Черно море, като вторият завърши и с 6 борби. Дехуан Граф реализира 11, Джон Флорвиъс завърши с 10 и 9 овладени под двата ринга топки.

В следващия кръг Балкан ще почива, докато Черно море ще има визита на Академик Пловдив на 18 октомври (петък).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арина Сабаленка сломи олимпийската шампионка за трети пореден трофей в Ухан
Арина Сабаленка сломи олимпийската шампионка за трети пореден трофей в Ухан
90-годишният дизайнер Джорджо Армани планира да се пенсионира до 2-3 години
90-годишният дизайнер Джорджо Армани планира да се пенсионира до 2-3 години