НОВИНИ

Балкан се оказа по-силен от Академик

Ударното нападение на ботевградчани бе достатъчно да откажат пловдивчани за две поред в НБЛ

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
14:50, 27.10.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
балкан ботевград академик бултекс нбл
Снимка: balkan-basket.com
Слушай новината

Балкан постави срещу своето име втора поредна победа в НБЛ. Действащите вицешампиони се наложиха Академик Бултекс 99 със 104:83 в среща от четвъртия кръг, изиграна в "Арена Ботевград". Селекцията на Васил Христов пое контрол върху събитията на паркета през първото полувреме и до финалната сирена се справи с всеки щурм на състава, воден от Йордан Янков. Освен това балканци наклониха везните в своя полза, реализирайки 14 тройки срещу 8 за съперника.

От групата на „зелените“ отсъстваше Кори Рийвс, а в игра не се появи Георги Герганов. От своя страна за отбора от Пловдив се завърна Томислав Минков.

Ботевградският тим има две победи и една загуба, а пловдивският отбор е с баланс от два успеха и две поражения.

Дебютните минути се превърнаха в опознавателни, като акцентът падна върху играта под коша и от двете страни. Къртис Джоунс, Тайеър Маршал и Георги Боянов поеха отговорност за домакините в офанзивен план, докато Васил Бачев и Николай Титков имаха какво да предложат в това отношение за гостите. Постепенно по-добрите взаимодействия подкошието бяха достатъчни за балканци да си издействат аванс от 3 точки в края на встъпителния период.

„Зелените“ настроиха мерника от далечна дистанция при откриването на следващата десетка и резултатът не закъсня, тъй като започнаха да докосват двуцифрена преднина, изкована от Константин Тошков, Николай Грозев и Джоунс. Александър Матушев, Николай Михайлов и Титков бяха алтернативите в нападение за пловдивския отбор, но заплахата за ботевградския тим идваше отвсякъде, за да се прибере той в съблекалнята при 54:42.

Бачев и Матушев се превърнаха в главни действащи лица в хода на третата част, а отборът от Пловдив даде ясен знак, че няма да се предаде. Обрад Томич последва примера на своите съотборници, но гостите нямаха решение срещу Джоунс и Тошков, които си поделиха отговорността и тласнаха действащите вицешампиони с 10 точки актив след 30 минути игрово време.

Поредният щурм на пловдивския отбор в откриващите моменти върна неговите надежди, че има сили за обрат, като Томислав Минков, Бачев и Михайлов излязоха на сцената. Тимът от Ботевград отново даде да се разбере, че има противодействие, като усилията на Тошков, Боянов и Джоунс се погрижиха домакините да ликуват във финалните акорди.


Къртис Джоунс вдъхнови Балкан със своите 27 точки, 5 борби, 7 асистенции и 6 снаряда от далечна дистанция. Таейър Маршал остави на сметката си 21 и 7 овладени под двата ринга топки, Константин Тошков финишира с 16, 10 асистенции и 5 отнети топки. Николай Грозев се разписа с 14 точки, Георги Боянов напусна паркета с 13 и 10 овладени под двата коша топки.

Александър Матушев отвърна за Академик с 18 точки и 4 успешни шута от далечна дистанция. Николай Титков навъртя 14 точки, Обрад Томич се отличи с 12 и 10 борби. Васил Бачев има 11 и 5 асистенции, Николай Михайлов завърши с 10 и 8 овладени под двата ринга топки.

На 2 ноември (събота) Балкан ще има визита на Шумен, докато Академик почива в следващия кръг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Лондонското око" се завъртя наобратно, за да отбележи края на лятното часово време
"Лондонското око" се завъртя наобратно, за да отбележи края на лятното часово време
Турция отново атакува обекти в Северна Сирия, елиминира 15 терористи
Турция отново атакува обекти в Северна Сирия, елиминира 15 терористи