НОВИНИ

Цените на основни храни в Турция падат с 50% след призив на Ердоган

цените основни храни турция падат призив ердоган
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:41, 16.10.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Балкани
Слушай новината

Цените на основни храни и продукти падат с до 50% от днес в някои супермаркети след призив на президента Реджеп Тайип Ердоган към търговците да подпомогнат борбата на правителството с високата инфлацията, съобщи сайтът Хаберлер.

"Приканвам всички наши търговци, предприятия, и най-вече веригите супермаркети, да окажат подкрепа на нашата борба с инфлацията и цената на живот, като намалят цените", призова президентът.

След призива на Ердоган супермаркетите от веригата на земеделските кооперативи направиха отстъпки на някои основни продукти, достигащи до 50%. В списъка на намалените цени са основни хранителни продукти, почистващи препарати и други стоки от първа необходимост.

Сред поевтинелите продукти са олио, месо, сирене, колбаси, маслини, чай, почистващи препарати, тоалетна хартия, ориз.

Земеделските кооперативи се стремят да предлагат в супермаркетите си качествени и натурални продукти на достъпни цени. Стоките се купуват от членове на кооперативите, след което се обработват в съоръженията, с които кооперативите разполагат, и се предлагат в супермаркетите от тяхната мрежа, както и в други магазини. Първият подобен супермаркет бе открит през 2017 г., а целта им е да спомогнат за установяване на баланс на цените. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган насърчава супермаркетите от веригата на земеделските кооперативи и преди време разпореди броят им да бъде увеличен.

Генералният директор на земеделските кооперативи Хюсеин Айдън обяви в края на миналата година, че броят на магазините от тяхната мрежа се очаква да достигне три хиляди до средата на 2023 г.

Инфлацията в Турция се повиши до 61,53 процента на годишна база през септември според данни на националната статистика. Това е най-високото равнище за тази година и трети пореден месец на нарастване на инфлацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските таекуондисти завоюваха 5 медала на турнир в Хърватия
Българските таекуондисти завоюваха 5 медала на турнир в Хърватия
Четири къщи изгоряха в смолянското село Пещера
Четири къщи изгоряха в смолянското село Пещера