НОВИНИ

Черна гора се класира за четвъртфиналите на европейското първенство по баскетбол за жени

черна гора класира четвъртфиналите европейското първенство баскетбол жени
Снимка: fiba.basketball
bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 20.06.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на Черна гора се класира за четвъртфиналите на европейското първенство по баскетбол за жени, което се провежда в Израел и Словения.

В плейофния кръг в Тел Авив черногорките надиграха Италия с 63:49 (22:8, 13:14, 13:9, 15:18) и за трети от обявяването на страната за независима ще играят във финалната осмица на шампионата на Стария континент.

Баскетболистките на старши треньорката Йелена Скерович показаха отлична игра в защита, като в първите 30 минути на мача допуснаха само 31 точки, което се оказа ключово за успеха им в срещата.

Още на почивката Черна гора имаше преднина от 13 точки, която не бе застрашена по никакъв начин от италианките. Милица Йованович завърши като най-резултатна за балканския отбор със 17 точки. Още 15 точки прибави 19-годишната Мария Лекович, а с "дабъл-дабъл" от 13 точки и 15 борби се отчете натурализираната американка Наташа Мак. За Италия с 10 точки завърши Олбис Андре.

В четвъртфиналите Черна гора ще играе с отбора на Франция, който е в серия от пет поредни финала на европейски първенства.

В по-драматичния от двата осминафинала Чехия победи Гърция със 79:76. В следващата фаза чехкините ще се изправят победителя от група Д Унгария. В цялата среща разликата не мина 7 точки, а мина през доста обрати до края. До последно обаче Чехия имаше минимална преднина, която запазиха от наказателната линия. Съперникът пропусна и тройка със сирената за равенство.

Петра Холешинска се отчете с 19 точки за победителките и записа осем асистенции.

По-късно днес в Любляна предстоят последните два плейофни мача. В тях Германия играе със Словакия, а защитаващият трофея си тим на Сърбия се изправя срещу Великобритания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и Англия продължават без грешка в квалификациите за Евро 2024 (ОБЗОР)
Франция и Англия продължават без грешка в квалификациите за Евро 2024 (ОБЗОР)
Регистрираха изтичане на гориво от кораб, плаващ под български флаг, край Нови Сад
Регистрираха изтичане на гориво от кораб, плаващ под български флаг, край Нови Сад