НОВИНИ

Черноморец изхвърли Рилски спортист от турнира за Купата на България

черноморец изхвърли рилски спортист турнира купата българия
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:24, 21.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Носителят на Купата на България по баскетбол за мъже от последните два сезона Рилски спортист отпадна от надпреварата след поражение от Черноморец в първия четвъртфинал на тазгодишното издание на турнира. Бургазлии победиха самоковци за втори път в рамките на по-малко от седмица, като този път надделяха с 82:78 (15:29, 18:10, 23:9, 13:21, 13:9) след продължение в „Арена София“ в столицата, където се провежда Финалната осмица от днес до петък, 24 март.

Черноморец очаква на полуфиналите утре от 18:00 часа победителя от втория четвъртфинал между Левски и Берое. „Сините“ и старозагорци излизат един срещу друг в 15:15 часа.

Баскетболистите на Рилски спортист започнаха по-уверено и поведоха с 29:15 след първите 10 минути игра. С кош на Йордан Минчев самоковци дръпнаха с 18 точки – 39:21 при оставащи три минути и 40 секунди от първото полувреме. Воден от Георги Боянов и Мунис Туту съставът на Черноморец обаче направи серия от 12:0, за да се доближи на 6 точки на почивката – 39:33.

През второто полувреме Рилски спортист отново стартира по-добре, дръпна с 44:33, но тимът от Бургас изравни за 44:44 в средата на третата четвърт след 11 безответни точки, дело на Боянов, Туту и Брайс Нзи. Три минути и половина преди края на периода Нзи донесе за първи път аванс за Черноморец в мача при 46:44. В оставащото време бургазлии държаха инициативата и поведоха с 56:48 преди заключителната част.

С точни стрелби на Деян Карамфилов и Брандън Рандълф Рилски спортист намали пасива си до 56:58 при оставащи малко повече от 8 минути в мача, а след нова тройка на Карамфилов самоковци обърнаха до 59:58. Последваха минути с размяна на водачеството, Рандълф вкара от далечна дистанция за 67:64 за Рилски спортист, Черноморец намали, но Чавдар Костов реализира за 69:66 две минути преди края на срещата. Бургазлии се възползваха от грешка на Рилски спортист, откраднаха топката и след като Макол Моайен бе фаулиран, той отбеляза един наказателен удар, намалявайки на 67:69, при оставащи 41 секунди Джордан Тъкър от Черноморец изравни за 69:69. Деян Карамфилов пропусна за Рилски спортист, последва неточна стрелба и на Мунис Туту за край на редовното време при равенство 69:69.

В допълнителните 5 минути Черноморец излезе напред в резултата за 74:72 при оставащи две минути и половина, а след умишлен фаул на Тъкър, Александър Янев отбеляза два наказателни удара за 74:74. Малко по-късно Янев отново бе фаулиран и реализира от наказателната линия, но Черноморец веднага изравни, Георги Боянов бе точен за преднина от 78:76, а при оставащи 27 секунди отбеляза за 80:76 в полза на Черноморец. Рилски спортист не успя да стигне дсо обрат до края и отпадна от турнира.

Джордан Тъкър бе най-резултатен за Черноморец с 22 точки, 6 борби и 3 асистенции, а Георги Боянов оформи „дабъл-дабъл“ от 16 точки и 17 борби.

За Рилски спортист Александър Янев завърши с 16 точки и 8 борби, а Брандън Рандълф се отчете с 15 точки, 4 борби и 4 асистенции.

"Първо искам да кажа, че това е много важна победа за нашия клуб, защото откакто съм треньор, винаги сме губели първия мач за Купата ", заяви старши треньорът на Черноморец Васил Евтимов след победата над Рилски спортист на четвъртфиналите за Купата на България и класирането на полуфиналите.

"Предупредих момчетата, че имаме да изиграем три финала, а първият беше срещу Рилски спортист. Утре ще бъде вторият финал за нас. Нямам предпочитания за съперник. Нека по-добрият отбор победи и утре ще се срещнем на полуфиналите", каза още Евтимов.

"Часът беше много неудобен за игра. Ние не успяхме да тренираме в 13:00 часа в последните три дни, защото нашата зала беше заета и знаех, че това ще ни изиграе лоша шега. Очаквах подобно начало на мача и затова взех толкова рано таймаут, за да ги събудя. Във втората част започнахме да играе баскетбол и затова се поздравяваме с победата, защото спечелихме борбата и направихме по-малко грешки. Надявам се да стигнем възможно най-напред в турнира. Утре имаме мач, нека да го изиграем и от там нататък каквото стане", завърши Васил Евтимов след победата в "Арена София".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендарният вратар Петер Шмайхел с жест по случай 110-ия рожден ден на Черно море
Легендарният вратар Петер Шмайхел с жест по случай 110-ия рожден ден на Черно море
За затварянето на частен хоспис край града призоваха от Община Русе
За затварянето на частен хоспис край града призоваха от Община Русе