НОВИНИ

ЦИК: Към момента са регистрирани 29 партии и 5 коалиции

цик момента регистрирани партии коалиции
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 12.09.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

"51 партии и 8 коалиции до момента са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия, от тях вече са регистрирани 29 партии и 5 коалиции. Организацията на изборите върви нормално, спокойно. ЦИК взема своите решения в срок. На 8 септември назначихме всички 265 общински избирателни комисии, които в събота започнаха своята работа", заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ вече вървят и замени в съставите на общинските избирателни комисии, като до момента са взети около 35 решения за промени в съставите.

"Имаме и 9 жалби срещу решения за назначаване на ОИК. Подадена една жалба срещу решение за регистрация на коалиция за тези избори, във ВАС са документите, ще изчакаме произнасянето на ВАС с решение", допълни Росица Матева.

Тя уточни, че официалният списък с всички регистрирани партии и коалиции ще бъде изпратен на 14 септември на общинските избирателни комисии.

"След като изпратим информацията на ОИК до 17 ч. на 18 септември всички партии и коалиции, регистрирани в ЦИК, трябва да подадат своите документи в съответната ОИК, за да се регистрират за участие във вида избор, в който желаят. Поотделно се подават заявления за избор на кмет на община, за общински съветници и за кметове на кметства на територията на съответната община", посочи още заместник-председателят на ЦИК.

Снимки: БТА

На 19 септември ще започне подаването на документи за регистрация на кандидатски листи, като този процес ще продължи до 26 септември.

"Приехме решение за условията и реда за участие с наблюдатели в тези избори", добави Матева и посочи, че началният срок е 25 септември, като документи ще се подават до 28 октомври за регистрация на наблюдатели.

Тя напомни, че до 18 септември е срокът, в който доставчиците на медийни услуги трябва да публикуват на своите интернет страници условията и реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастен мъж даде 12 500 лева на телефонни измамници
Възрастен мъж даде 12 500 лева на телефонни измамници
Фандъкова: Разширението на третата линия на метрото трябва да завърши до 2025 г.
Фандъкова: Разширението на третата линия на метрото трябва да завърши до 2025 г.