НОВИНИ

ЦИК за заплахите в училищата: МВР ще охранява непрекъснато изборните помещения, за да не се прекъсва гласуването

цик заплахите училищата мвр охранява непрекъснато изборните помещения прекъсва гласуването
bnt avatar logo
от БНТ
13:57, 30.03.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Процесът на организация на изборите тече нормално, заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Относно сигналите за поставени взривни устройства в сградите на училища, ЦИК е в непрекъснат контакт с вътрешния министър Демерджиев, който и отговаря за изборите, каза тя. От ЦИК имат уверението, че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите, в които ще има секционни избирателни комисии. В съботния ден, след като бъде подредено изборното помещение, то остава под охрана на МВР. Ще се охраняват непрекъснато, докато приключат изборите, така че да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборният процес. Утре министър Демерджиев ще бъде в 11.00 часа в ЦИК, за да даде допълнителна информация.

ЦИК ще изпрати към РИК-овете и СИК-овете телефони, към които да се обръщат в случай на нужда. Могат да изпращат сигнали и към 112.

ЦИК не е взела решение да определя нарочен протокол за действия, това е в правомощията на МВР, каза още Матева.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Матева обясни още, че в момента се транспортират изборни книжа и материали към областните управи и общинските администрации, за да могат в съботния ден да бъдат предадени на СИК-овете. Приключват последните обучения на РИК-овете, на СИК-овете, които се водят от тях.

Матева се обърна към всички членове на СИК-овете да четат методическите указания на ЦИК, да се запознаят с електронния протокол на страницата на Централната избирателна комисия.

Уточни, че процесът на преброяване на бюлетините и установяване на резултата трябва да бъде видим чрез устройствата за видеонаблюдение от дистанция. Самите бюлетини трябва да се показват към членовете на СИК, като това трябва да е видимо на устройството, за да могат те да преценят дали това, което се обявява е действително така. Ако има спор, само членовете на СИК вземат решение, какъв глас носи хартиената бюлетина - действителен или недействителен.

Машинна бюлетина носи винаги само действителен глас, каза тя.

Снимки: БГНЕС

Към момента са открити общо 12891 секции в и извън страната. 302 секционни комисии са подвижни. 216 СИК са открити в болнични и други социални заведения. Днес изтичат 48 часа преди изборния ден, за да могат ръководителите на тези заведения да образуват СИК и тази бройка може да е различна в изборния ден. В места за задържане са образувани 19 СИК, но и за тях важи същото - има време да бъдат образувани още.

Секциите с машинно гласуване не са променени - 9366 в страната и 245 извън страната.

Кандидатите са претърпели промяна, тъй като е имало наскоро отказали се. Към днешна дата те са - 4566. От тях 1341 жени и 3225 мъже. В два района са регистрирани 1035 кандидати.

Има регистрирани 207 международни наблюдатели - 847 от български организации. Регистрирани са 6741 застъпника.

В ЦИК са получили информация, че в много общини няма да бъдат използвани паравани, а ще се използват част от т.нар. перденца. Указанията са така да бъдат разположени, че да се запази тайната на вота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 нови електробуса тръгват в столицата от 3 април
12 нови електробуса тръгват в столицата от 3 април
Мъж загина по време на изкопни работи в Шуменско
Мъж загина по време на изкопни работи в Шуменско