НОВИНИ

Д-р Христо Дамянов: Здравната каса масово се източва

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 20.07.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Здраве
Слушай новината

Състоянието на българското здравеопазване е критично, заяви в "Денят започва" управителят на Центъра за интегративна медицина и специалист по онкология д-р Христо Дамянов.

"Правилата се нарушават заради една здравна система, която е извън всякаква логика и всякакъв смисъл. Тази здравна система беше създадена през 2001 - 2002 г., като включваше и Здравната каса, и клиничните пътеки, заимствани от австралийския модел", коментира д-р Дамянов.

Той отново определи системата като пълен провал и призова колегите си от "Пирогов" да си припомнят какво се е случвало след въвеждането на тази система. След 2002 г. има множество протести на лекари и то за премахването ѝ.

По думите му това, което сега прави служебният здравен министър Стойчо Кацаров, са начални опити. Здравеопазването се нуждае от една цялостна радикална промяна, която е свързана с огромни политически и икономически интереси, бизнес интереси, както и от цялостна концепция.

Д-р Дамянов беше категоричен, че НЗОК се точи масово и от всички. Той посочи пример с пациент, на когото на два пъти е премахната простатната жлеза и показа документите за това, че на пациент през 2005 г. му отстраняват жлезата. Според издадените на същия пациент епикризи през 2011 г. простатната му жлеза отново е отстранена.

В здравеопазването има огромни пари, но те се харчат нерационално, категоричен е д-р Христо Дамянов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов ще участва в квалификациите на US Open
Кузманов ще участва в квалификациите на US Open
Мюсюлманите празнуват Курбан байрам
Мюсюлманите празнуват Курбан байрам