НОВИНИ

"Да отпразнуваме сигурността" - бира на тема НАТО стана хит във Финландия

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:47, 21.05.2022
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Бира на тема НАТО стана хит във Финландия. Местна пивоварна пусна за продажба на пазара напитката, опакована в синьо кенче с рицар и емблемата на НАТО. Поводът е кандидатурата на скандинавската страна за членство в Алианса.

Името на бирата е игра на думи с финландския израз "Otan olutta", който означава "Ще пия бира", и френското съкращение на НАТО - OTAN.

"Идеята ми хрумна в четвъртък или петък миналата седмица, а през уикенда просто решихме да направим етикетите. За щастие вече имахме малко бира без етикети в склада ни. Моментът беше подходящ. Не сме много сериозни, рицарят на етикета е карикатура, просто искаме да отбележим, че финландската сигурност става малко по-добра, а посланието е нещо, с което хората наистина се свързват", казва Петтери Вантинен, основател на пивоварната Olaf.

Тази седмица в магазина му са се извили опашки от купувачи. Някои клиенти са пътували стотици километри от други градове, за да чакат на опашка с надеждата да се сдобият с ценната напитка.

Досега около 8000 литра от натовската бира са изпратени до супермаркетите, но от следващата седмица производителите ще си партнират с двете най-големи финландски вериги за търговия на дребно и ще я направят достъпна в магазините в цялата страна, като ще се предлага и разфасовка в бутилки.

От пивоварната възнамеряват да изпратят от бирата в президентството, парламента и главния щаб на армията.

"Надяваме се, че след тази натоварена пролет, управниците, парламентът и Въоръжените сили ще имат малко време да отпразнуват постигнатите резултати, например с тази бира".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Дяков: Футболът, заедно със семейството и близките ми, е моят живот
Светослав Дяков: Футболът, заедно със семейството и близките ми, е моят живот
Рома си гаранира място в Лига Европа след класика срещу Торино
Рома си гаранира място в Лига Европа след класика срещу Торино