НОВИНИ

Десислава Величкова за успеха на волейболните национали до 17 години: Няма магия, вичко е работа

десислава величкова успеха волейболните национали години магия вичко работа
Снимка: БФ Волейбол, startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 31.07.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Десислава Величкова завоюва два медала като старши треньор на националния отбор за мъже под 17 години в рамките на един месец. Тя изведе България до титлата на балканското първенство в Албания, а вчера завоюва и сребно на европейското първенство в Черна гора.

Величкова наследи през месец март поста от Андреа Буратини, който бе назначен за селекционер в тима под 21 години, но и бе с момчетата в Подгорица. През 2023 г. отборът направи страхотна серия от 15 поредни победи и остави страхотни впечатления с играта си. Величкова днес отговаря на въпроси на медиите при завръщането на родна земя.

Поздравления за големия успех! Някаква магия ли има в българския подрастващ волейбол, че всички отбори да са в топ 3?

Благодаря ви! Не, няма магия. Всичко е работа. Добре планирана работа с помощта на Българска федерация Волейбол. Треньорският щаб и момчетата свършиха изключително много работа през това лято, за което ги поздравявам. Защото по времето, в което те си вършеха работата, техните връстници си почиваха. Те бяха по 6 часа в залата! Този труд винаги се възнаграждава.

След такъв поход от победи някаква умора ли ви повлия във финала? Въпреки страхотния успех, сигурно ви е яд, че не спечелихте златото?

Отборът на Италия е изключително добър. Това си е традиция вече дълги години. Ние играхме добре. Изпуснахме важни моменти, а в такива мачове – като финалите, изпуснем ли определени точки, побеждава този, който има повече в тях. Така че, ние ще си направим нашите изводи, ще поговорим с момчетата върху какво трябва да поработим и се надявам, че другият път мачът ще бъде още по-тежък за противника и победата ще е за нашия отбор.

Наблюдава се една хубава приемственост в отбора. Вие бяхте първо помощник на Андреа Буратини, а през март поехте поста на старши треньор. Ще останете ли с набора и за следващата възрастова група – под 19 години?

Тук е мястото да благодаря на г-н Андреа Буратини и на федерацията, че ми дадоха тази възможност – да продължа работата с отбора. Това беше много хубава последователност, защото състезателите свикнаха с нашия начин на подготовка и нищо не се загуби. Ние само надграждахме. Поради тази причина, в отбора нямаше сътресения и си показа това, което може на терена. Ние в последните шест месеца има последователно 15 победи. Като започнем от квалификациите, минем през Балканското първенство и осемте последователни мача на Европейското първенство. Този отбор, който го виждате сега, да са здрави, да продължават да работят с тази стръв и с това желание, очакват ни хубави моменти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Пеевски поиска проверка на магистратите, пуснали садиста от Стара Загора
Делян Пеевски поиска проверка на магистратите, пуснали садиста от Стара Загора
Повдигнаха обвинение на апелативния прокурор на Варна за незаконно притежание на боеприпаси
Повдигнаха обвинение на апелативния прокурор на Варна за незаконно притежание на боеприпаси