НОВИНИ

Доц. Кунчев: До момента няма случаи на тежко разболели се след имунизация

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 26.03.2021
5857
Чете се за: 02:17 мин.
Здраве
Слушай новината

До момента няма случай на тежко разболели се хора след имунизация. Това каза в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки натиска от третата вълна на епидемията няма причини да се отлага денят на изборите, каза още той.

"Случаят в старческия дом в Добричко е много показателен. Там заразата беше вкарана от персонал, който отказа да се ваксинира. Хора, които бяха имунизирани, станаха положителни, част от тях развиха някакви симптоми, не много тежки, бяха приети 6 души и никой от тях не се наложи, имунизиран, да остане хоспитализиран на болнично лечение. Всички останаха по-скоро за наблюдение, останаха хора, които нямаха имунизация, те са отказали, нямаме до момента случай на имунизиран с тежко прекарване, камо ли пък починал", заяви доц. Кунчев.

Главният здравен държавен инспектор каза, че всички ваксини, които пристигнат в България, се употребява в рамките на 3-4 дни.

"Вече направихме смазана организацията, че след кацането на самолета или след пристигането на тира, в рамките дори на полунощ, 1.00 - 2.00 часа колите на РЗИ-тата са тук и на следващия ден идват да работят с тях", обясни той.

Доц. Кунчев подчерта, че постепенно започват да растат количествата на пристигащите ваксини на "Пфайзер" и "Модерна", както и на "Астра Зенека".

"Ако има достатъчно доставки, още в началото на следващия месец ние ще достигнем половин милион ваксинирани", каза още доц. Кунчев.

По думите му хората не трябва да се страхуват да се ваксинират, "след като вече имаме мнението на експертите и на регулаторния орган, и на националния".

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Сърменов за Татяна Лолова: Важно е да превръщаме тези светли хора в пример
Калин Сърменов за Татяна Лолова: Важно е да превръщаме тези светли хора в пример
Специално: В Ковид зоната на "Пирогов" - борбата за живот от първо лице
Специално: В Ковид зоната на "Пирогов" - борбата за живот от първо лице