НОВИНИ

Драма с продължение остави България с празни ръце на старта на олимпийската предквалификация по баскетбол в Истанбул

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:03, 12.08.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
драма продължение остави българия празни ръце старта олимпийската предквалификация баскетбол истанбул
Снимка: БФ Баскетбол
Слушай новината

Българският национален отбор по баскетбол за мъже допусна драматична загуба в откриващия си двубой на олимпийската предквалификация в Истанбул, след като отстъпи със 71:80 на Украйна след продължение.

Сблъсъкът в "Синан Ердем Доум" в турския мегаполис бе изпъстрена с редица обрати, като в крайна сметка България имаше две точки преднина 1.6 секунди преди финалната сирена на редовното време, но въпреки това не успя да стигне до победата.

Двубоят започна кошмарно за момчетата на Росен Барчовски, които бяха далеч от своето ниво през цялата първа четвърт и в началото на втората, като в един момент украинците имаха аванс от 25 пункта при 35:10.

Постепенно "лъвовете" влязоха в ритъм и започнаха да топят преднината на своя съперник, за да се стигне до заключителните секунди на срещата, когато Алекс Симеонов реализира страхотна тройка, извеждайки българите напред в резултата за първи път от началото на мача при 68:66 малко повече от секунда и половина преди края на двубоя.

В последното си нападение обаче украинците някак си стигнаха до кош и фаул чрез Вячеслав Кравцов, който, за щастие, пропусна от наказателната линия, пращайки двубоя в продължение.

В добавените пет минути обаче съставът на Украйна бе по-хладнокръвният и така след 80:71 се поздрави с крайния успех в този истински спектакъл, който постави началото на олимпийската предквалификация в Истанбул.

За България в тази среща най-резултатен стана капитанът Павлин Иванов с 18 точки, а силен дебют с националната фланелка направи натурализираният американец Брандън Йънг, който вкара 16 пункта и добави 8 асистенции. От другата страна Олександър Ковлиар реализира 25 точки за Украйна.

"Трикольорите" обаче трябва бързо да забравят тази среща и да се фокусират върху утрешната битка срещу домакините от Турция, която е с начален час 20:45 часа българско време. По-късно тази вечер пък южните ни съседи започват своето участие в турнира с мач срещу Исландия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властите в Хаваи започват разследване на предприетите мерки за овладяване на пожарите
Властите в Хаваи започват разследване на предприетите мерки за овладяване на пожарите
Заловиха мечка крадец, системно влизала в домове в Калифорния
Заловиха мечка крадец, системно влизала в домове в Калифорния