НОВИНИ

Ефектът от войната Доган - Пеевски: ДПС стана четвърта политическа сила (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:30, 11.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

След като конфликтът Доган - Пеевски беше и писмено деклариран през остри обръщения снощи - днес - парламентарната група на ДПС се разцепи. Така от движението ще пропуснат възможността да получат втория мандат за съставяне на правителство и той ще отиде в ръцете на ПП-ДБ.

Само преди месец ДПС влезе В 50-тия парламент с 47 депутати, стана втора парламентарна сила и отчете това като голям успех. След първите трусове в движението обаче бяха изключени трима депутати, а днес и още 17 - тези, които се срещнаха с Ахмед Доган. Други двама напуснаха по свое желание. Така резултатът от разцеплението е 22-ма на 25.

Преди 24 часа Ахмед Доган даде ясен знак, че не одобрява лидерството на Делян Пеевски. Той поиска оставката му и отбеляза, че за първи път в ДПС се използват мутренски подходи за заплашване на хората с прокуратурата и полицейските служби. От своя страна Пеевски се зарече, че поставя ново начало, но какво е то ще се разбере скоро.

Така имплозията в ДПС вече променя цялостния политическия процес и поставя в нова реалност парламентарните сили и институциите. Както и какъв ще е изходът от кризата със съставянето на правителство и дори какви биха били резултатите от едни очаквани предсрочни избори.

Сблъсъците в ДПС стават все по-сериозни. Първият: между Пеевски и Доган. Второто противопоставяне: между двамата председатели на ДПС - Пеевски и Чакъров. Според почетния председател на ДПС Ахмед Доган има опит за вътрешнопартиен преврат. Доган снощи поиска оставката на Пеевски.

Почти веднага Пеевски отвърна на удара с думите, че двамата с Доган се познават прекалено добре, и двамата знаят каква е истината. И допълва, че никой не може да спре новото начало.

Резултатът от всичко това днес: 17-те бяха изключени от групата на ДПС в парламента, други двама сами я напуснаха. В "Още от деня" Джевдет Чакъров каза, че очаква още депутати да напуснат парламентарната група на ДПС. Резултатът: от втора - ДПС вече е четвърта политическа сила. Поне засега.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крейчикова с обрат и място на финал на Уимбълдън
Крейчикова с обрат и място на финал на Уимбълдън
Ивелин Михайлов не се притеснява от комисията, която ще провери данни за дейността му и тази на комплекс „Исторически парк“
Ивелин Михайлов не се притеснява от комисията, която ще провери данни за дейността му и тази на комплекс „Исторически парк“