Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕК предлага закон за борба със сексуалното насилие над деца в интернет

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:04, 11.05.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
предлага закон борба сексуалното насилие деца интернет
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес закон, който да задължи цифровите компании да откриват, докладват и премахват материали за сексуално насилие над деца, разпространявани онлайн на техните платформи.

Компаниите Google, Apple и WhatsApp, както и Instagram на Meta могат да бъдат изправени пред съдебни заповеди за издирване на снимки и видеоклипове с насилие над деца, съобщава "Политико". При неизпълнение ще им бъдат наложени големи глоби в размер до 6% от глобалните им приходи. Компаниите ще трябва също така да се борят с т.нар "груминг" (от англ. - grooming) - разговори, в които извършителите се опитват да се свържат по неподходящ начин с деца.

Предложенията идват в момент на рязък скок на сексуалното насилие над деца. По данни на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ миналата година, по времзе на пандемията са били създадени 85 милиона такива видеоклипове и изображения. Въпреки това е вероятно мащабът на проблема да бъде подценен. До 95% от съдържанието е било доброволно докладвано от една компания.

"Откриването, докладването и отстраняването на сексуални посегателства над деца в интернет е също така спешно необходимо, за да се предотврати споделянето на снимки и видеоклипове на сексуални посегателства над деца, които травмират жертвите често години след края на сексуалното посегателство", заяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Цифровите компании като хостинг услуги, облаци, приложения за съобщения, услуги за достъп до интернет и магазини за приложения, ще трябва да гарантират, че знаят възрастта на своите потребители - практика, известна като проверка на възрастта.

В плана се предлага и създаването на нова независима агенция на ЕС със седалище в Хага. Тя ще работи заедно с Европол и ще разполага с бюджет от 26 млн. евро, като задачата ѝ ще бъде да анализира съобщенията за незаконни материали, да координира базите данни с цифрови отпечатъци на незаконни материали (известни като хеш) и да помага на компаниите да намират надеждни технологии. Тя ще действа и като посредник между технологичните компании, правоприлагащите органи и жертвите.

Макар че групите за защита на децата приветстваха закона, технологичните компании и активистите за защита на личните данни предупредиха за рисковете за платформите за криптирани съобщения и онлайн наблюдението.

Заместник-председателят на Комисията за насърчаване на нашия европейски начин на живот Маргаритис Схинас заяви, че откриването, извършвано от технологичните компании, ще бъде "много строго обвързано със силни предпазни мерки".

Предложението ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експресни победи за Надал и Зверев в Рим
Експресни победи за Надал и Зверев в Рим
СЗО е установила 348 случая на хепатит с неизвестен произход
СЗО е установила 348 случая на хепатит с неизвестен произход