ЕК представи ръководство за финансиране на всички сектори на културата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:07, 29.11.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
​новата европейска комисия одобрена ноември
Слушай новината

Европейската комисия стартира днес ново интерактивно ръководство, в което се описват всички възможности за финансиране на равнище ЕС за секторите на културата и творчеството.

CulturEU e вид дигитално "гише" за информация относно финансирането от ЕС, обединява общо 75 възможности за финансиране от 21 различни програми на ЕС - от Творческа Европа и Хоризонт Европа до структурните фондове и InvestEU.

Интерактивният онлайн инструмент може да насочи всяка европейска културна организация към най-подходящата финансова подкрепа от ЕС, която е достъпна за нея.

"Секторите на културата и творчеството имат уникалната сила да подобряват живота на хората, да изграждат общностни връзки, да създават работни места и растеж и да вдъхновяват други сектори. Беше крайно време да се осигури подкрепа за културните дейци в търсенето на европейски средства и да се съберат в едно-единствено ръководство всички възможности за финансиране, които ЕС им предлага. Това безпрецедентно картографиране позволява на всички културни дейци да намерят най-подходящото европейско финансиране измежду 75 възможности само с три щраквания на мишката. Вярвам, че това ръководство ще допринесе допълнително за повишаването на достъпността на финансирането от ЕС за всички културни организации и ще им помогне по пътя им към устойчиво възстановяване", заяви Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Ръководството е разработено с цел да се помогне на всички партньори, работещи в секторите на културата и творчеството, независимо от техния вид или размер, да се ориентират във финансирането от ЕС и да разберат какви възможности са на тяхно разположение, като в крайна сметка се улесни достъпът им до финансиране от ЕС.

Заинтересованите страни могат автоматично да филтрират съответните възможности за финансиране въз основа на своите нужди, сектор и вид организация, която представляват. Ръководството се допълва от вдъхновяващи примери и най-добри практики.

CulturEU ще бъде редовно актуализирано с най-новата информация относно новите покани за представяне на предложения и ще бъде достъпно на всички езици на ЕС в началото на 2022 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пенсиите се увеличават от 25 декември
Пенсиите се увеличават от 25 декември
Новият вариант на COVID-19 засяга и Шампионската лига?
Новият вариант на COVID-19 засяга и Шампионската лига?