НОВИНИ

ЕП одобри макрофинансова помощ от 1,2 млрд. евро за Украйна

одобри макрофинансова помощ млрд евро украйна
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:46, 15.02.2022
Чете се за: 01:15 мин.
Европа
Слушай новината

Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха решението на Съвета на ЕС да предостави на Украйна нов пакет за макрофинансова помощ в размер на 1,2 млрд. евро. Гласуването беше обявено на заседание на законодателния орган в Страсбург.

"Съюзът ще предостави макроикономическа помощ в размер до 1,2 млрд. евро, които ще бъдат на разположение за подпомагане на макроикономическата стабилизация и програмата за цялостни реформи в Украйна", се казва в документа, приет от депутатите.

Отбелязва се, че "тази помощ ще бъде предоставена под формата на заеми" и "ще послужи за покриване на платежния баланс на Украйна, както е отбелязано в програмата на Международния валутен фонд“. След като решението на ЕП бъде одобрено, парите ще бъдат преведени на Киев на два транша от 600 млн. евро за 12 месеца.

В документа се отбелязва още, че "предварително условие за макрофинансовата помощ на Съюза е ефективното прилагане от страна на Украйна на демократични механизми, включително многопартийна парламентарна система, както и гаранции за зачитане на правата на човека".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович: Готов съм да жертвам турнири, вместо да бъда принуден да се ваксинирам
Джокович: Готов съм да жертвам турнири, вместо да бъда принуден да се ваксинирам
Валентин Михов: Идват избори и започват хулите
Валентин Михов: Идват избори и започват хулите