НОВИНИ

ЕС: Ограниченията заради COVID-19 трябва да бъдат временни и недискриминационни

полша налага вето доклад човешките права
bnt avatar logo
от БНТ
14:13, 10.12.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Европа
Слушай новината

Всички ограничения на правата на човека в контекста на пандемията от COVID-19 трябва да бъдат строго необходими, пропорционални, временни по своя характер и недискриминационни. Никой не бива да бъде забравян и никое човешко право - пренебрегвано. Това припомня ЕС в Деня на правата на човека.

Всяка година на 10 декември отбелязваме приемането през 1948 г. на Всеобщата декларация за правата на човека.

Тазгодишната тема "Намаляване на неравенствата, напредък в областта на правата на човека" е особено важна, тъй като пандемията и социално-икономическите последици от нея оказват все по-силно отрицателно въздействие върху правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава, включително върху гражданското пространство. Те допълнително задълбочават съществуващите неравенства, засилват натиска върху лицата в уязвимо положение и затрудняват упражняването на правата на човека в световен мащаб, се посочва в декларацията на върховния представител Жозеп Борел от името на Европейския съюз.

Правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава са в основата на действията на ЕС в отговор на пандемията от COVID-19 и възстановяването от нея. Инвестирането в правата на човека, демокрацията, принципите на правовата държава и създаването на условия, благоприятстващи гражданското пространство, са от съществено значение за изграждането и възстановяването на по-добри общества за настоящите и бъдещите поколения.

Денят на правата на човека ни напомня, че правата на човека са универсални, неделими, неотменими, взаимозависими и взаимосвързани. Наред с това той ни припомня, че тези права не могат да се приемат за даденост и че те трябва постоянно да бъдат защитавани. ЕС ще продължи да отстоява универсалния характер на правата на човека и да проявява бдителност срещу всеки опит за подкопаване на международните ангажименти. В Деня на правата на човека ние се ангажираме да удвоим усилията си, за да бъдем редом с потиснатите и живеещите под заплаха, където и да се намират те, и да говорим от тяхно име. По-специално солидарни сме със и подкрепяме участниците от гражданското общество и правозащитниците, включително онези от тях, с които осъществихме контакти в рамките на Форума на ЕС и НПО по правата на човека на 7 - 8 декември.

През 2021 г. в рамките на Плана за действие относно правата на човека и демокрацията за периода 2020 - 2024 г. ЕС продължи да засилва глобалните действия за защита и даване на нова динамика на правата на човека по света, чрез пълноценното използване на уникалния набор от инструменти, с който разполагаме. Въз основа на приетия миналата година от ЕС глобален режим на санкции за нарушения на правата на човека ЕС наложи за първи път санкции на лица и образувания от Китай, КНДР, Либия, Южен Судан, Еритрея и Русия, участвали в тежки нарушения на правата на човека. Освен това през 2021 г. ЕС пое водещата роля във форумите на ООН по правата на човека по отношение на инициативи за борба с нарушенията на правата на човека в Афганистан, Беларус, Бурунди, КНДР, Етиопия, Еритрея и Мианмар.

ЕС разшири допълнително и конкретната подкрепа за организациите на гражданското общество и правозащитниците, за да се постигне напредък в областта на правата на човека и демокрацията по света чрез специална тематична програма в размер на над 1,5 милиарда евро за периода 2021 - 2027 г., като потвърди отново ролята си на световен лидер в тази област.

Спазването на правата на човека е не само неотменна част от човешкото достойнство, но и централен елемент на демокрацията, мира и сигурността и устойчивото развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна прехвърли акциите си от Пловдивския панаир към "Пълдин туринвест" на Георги Гергов
Варна прехвърли акциите си от Пловдивския панаир към "Пълдин туринвест" на Георги Гергов
"Продължаваме промяната" иска извънредно заседание на НС в понеделник
"Продължаваме промяната" иска извънредно заседание на НС в понеделник