НОВИНИ

ЕС ще предостави още 500 млн. евро за оръжие за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:19, 17.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Слушай новината

Европейският съюз ще предостави още 500 милиона евро за Украйна за закупуването на оръжие и оборудване за украинската армия. За това се договориха министрите на външните работи на страните от ЕС на среща в Люксембург. Външните министри взеха още едно решение - да бъде организирана тренировъчна мисия за украинската армия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се включи в срещата на колегите от ЕС чрез видеовръзка от бункер в Киев и призова за още военна помощ за страната си.

"Имахме възможност да разговаряме с министър Дмитро Кулеба, който се обърна към Съвета по външни работи чрез видеоконферентна връзка от бомбоубежище. За първи път ние обсъждаме въпроси с някой, който се намира в бомбоубежище, докато Русия продължава да нанася удари на Киев. Нека го кажа много ясно, подкрепата за Украйна остава наш първи приоритет", каза Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността
и външните работи.

Министрите се договориха да предоставят от още 500 милиона евро по линия на Европейския инструмент за опазване на мира. Предоставените до сега средства от този фонд са 2 милиарда и 100 милиона евро. Според Борел това е само върха на айсберга, защото отделните страни предоставят много повече военна помощ.

Европейските страни ще организират и тренировъчна мисия за украинската армия.

"Взехме решение да организираме европейска тренировъчна военна мисия в подкрепа на украинските военни части, която ще се провежда на европейска територия. Мисията има за цел да обучи около 15 000 души като начало, вбъдеще може и повече. Всички държави членки ще участваме в тренировъчната мисия заедно", каза Борел.

Тренировъчната мисия ще започне през ноември и ще продължи поне две години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортна емисия - 17.10.2022 г. - 20.50 ч.
Спортна емисия - 17.10.2022 г. - 20.50 ч.
Ричарлисон ще бъде на линия за Мондиала в Катар
Ричарлисон ще бъде на линия за Мондиала в Катар