НОВИНИ

Европейската комисия готви кризисен енергиен план за следващия отоплителен сезон

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:42, 15.07.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Не повече от 19 градуса да бъде температурата в обществените сгради през следващата зима. Това е една от мерките, които Европейската комисия предлага в кризисен енергиен план, който предстои да бъде представен следващата седмица в Брюксел.

На фона на опасенията, че Русия може изцяло да спре доставките на газ за всички европейски държави, както постъпи с България и някои други страни, Еврокомисията поставя акцент върху пестенето на енергия през следващия отоплителен сезон.

Вижте повече в прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова

Европа трябва да се готви за зима без руски газ. Това е предупреждението на Брюксел в кризисния план, който се очаква да бъде представен следващата сряда. Затова Еврокомисията предлага драстично намаляване на потреблението там, където това е възможно. Температурата в обществените сгради, офиси, търговски центрове през следващата зима не трябва да надвишава 19 градуса. Домакинствата не могат да бъдат задължение, но ще бъдат приканени да намалят значително температурата.

Брюксел се надяваше европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 80% в началото на отоплителния сезон. Ако Русия не възстанови подаването на газ по "Северен поток" 1, което в момента е спряно за поддръжка, в началото на зимата европейските газови хранилища ще бъдат запълнени на не повече от 65 - 71%, сочат прогнозите.

Кои ще са доставчиците на втория газов оператор у нас?

Затова от държавите ще се очаква да изготвят кризисни планове за потребителите и производствата, които приоритетно ще се нуждаят от помощ в случай на криза. Страните-членки, които имат по-големи газови залежи, ще трябва да помагат на съседите си, ако се наложи.

"Според сега действащите правила за сигурността на европейските доставки, всички държави членки са задължени да действат солидарно. Те са длъжни да помагат на съседите си в случай на нужда. В този критичен момент солидарността между държавите членки е от изключително значение. Работейки заедно, можем да осигурим сигурност на енергийните доставки в ЕС. Едностранни действия от страна на държавите само ще влошат ситуацията", заяви Тим МакПи - говорител на ЕК.

Унгария беше първата, която предприе едностранни действия, обявявайки извънредно енергийно положение със забрана на износа, без да предупреди Брюксел.

"С тези мерки ще сме в състояние да осигурим достатъчно енергия през зимата и да поддържаме тавана на сметките за битови услуги. Целта на извънредното енергийно положение е да се подготвим за предстоящите енергийни предизвикателства", коментира Гергели Гуляш - началник на кабинета на Виктор Орбан.

Брюксел днес даде Будапеща на Съда на европейския съюз заради друга дискриминационна мярка в областта на енергетиката - решението да предоставя отстъпки в цените на горивото на бензиностанциите само на автомобилите с унгарска регистрация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срив в мобилното интернет покритие на един от операторите у нас
Срив в мобилното интернет покритие на един от операторите у нас
Волейболистките ни до 19 години допуснаха втора загуба от жените на Иран
Волейболистките ни до 19 години допуснаха втора загуба от жените на Иран