НОВИНИ

Еврото стана на 20 години

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:50, 01.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
отпускат млн евро малкия средния бизнес кандидатства
Слушай новината

На 1 януари 2002 година гражданите на 12 държави от Европейския съюз държаха за първи път в ръцете си евробанкноти и монети. Днес еврото е паричната единица на над 340 милиона души в 19 държави членки на ЕС.

Еврото е втората най-сигурна валута в света след долара. Използва се при почти 40% от трансграничните плащания и при повече от половината от износа на ЕС.

Еврото е неизменна част от ежедневието на европейците, но началото е свързано със страхове, главно за повишение на цените. Хората смятат, че намалява покупателната им способност, макар статистиката да сочи друго – единната валута позволява да се стабилизира инфлацията.

Някои по-евтини продукти поскъпват заради закръглянето на цените на дребно. Други, чиято цена е по-висока, поевтиняват. Например средната цена на френската багета е 4,30 франка (или 0,66 евро) през 2001 година, а 20 години по-късно цената ѝ е 90 евроцента.

Тези 20 години не винаги са безоблачни – по-малко от десет години след въвеждането му, еврото е застигнато от тежка финансова криза, в центъра на която е Гърция. Но в крайна сметка именно еврото и общите усилия в ЕС спасяват южната ни съседка от дълговата криза.

"Нашата обща валута, еврото, гради мостове между европейците и отваря врати към света. Може би също си спомняте усещането, когато за първи поехме евробанкнотите в ръцете си. От една страна видях мост, а от друга - врата. Мост и врата. И двете са символ на Европа, символ на нашия Съюз", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победно начало за Испания и Аржентина на АТП Къп
Победно начало за Испания и Аржентина на АТП Къп
Иван Кaраджов със сълзи на очите: Арда остава в моето сърце
Иван Кaраджов със сълзи на очите: Арда остава в моето сърце