НОВИНИ

Фенове се събраха в подкрепа на Джокович - ще бъде ли екстрадиран

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:55, 06.01.2022 (обновена)
8269
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Светът следи с интерес казуса с Новак Джокович. Тенисист номер 1 прекара няколко часа на летището в Мелбърн, след като стана ясно, че заради проблеми с визата и ваксинационния му статус, австралийските власти не желаят да го допуснат на територията на страната. Решението дали да бъде екстрадиран ще бъде взето в понеделник.

Австралия анулира визата на Новак Джокович - очаква съдбата си в хотел

14-часов полет от Дубай и седмици на спекулации дали ще участва в "Аустрелиън Оупън" предшестваха пристигането на Новак Джокович в Мелбърн. Сръбският тенисист многократно се е изказвал против ваксините, а организаторите на Откритото първенство имат изискване всички участници да са имунизирани срещу COVID. В крайна сметка за него беше направено изключение по медицински причини и Ноле се отправи към Австралия.

Джокович е задържан на летището в Мелбърн

На летището стана ясно, че местните власти не планират да нарушат изискванията за влизане в страната, както и че освен неваксиниран тенисистът не разполага с правилната виза.

"Относно казуса с г-н Джокович - правилата са си правила и няма да има изключения. Правилата са правила - казах го и вчера. Това е държавната ни политика и именно строгите правила относно достъпа до територията на страната ни доведоха до това Австралия да е страните по света с най-ниска смъртност", заяви премиерът на Австралия Скот Морисън.

Сръбският президент Вучич обвини Австралия, че малтретира тенисиста и привика за разговор посланика на страната в Белград.

"Току-що проведох телефонен разговор с Новак Джокович. Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия е с него и че нашите власти вземат всички мерки, за да спрат тормоза на най-добрия тенисист в света в най-кратък срок. В съответствие с всички норми на международното публично право Сърбия ще се бори за Новак Джокович, за справедливост и истина. Иначе, Новак е силен, какъвто всички го познаваме", допълни президентът на Сърбия Александър Вучич.

Джокович беше преместен в хотел за карантинирани, където очаква да научи дали казусът с визата му ще бъде разрешен или ще се наложи да напусне Австралия. Почитатели на тенисиста се събраха, за да го подкрепят.

"Това просто не е честно и е дискриминация. Само, защото е решил да не каже какъв е неговият ваксинационен статус. Това е личен избор. Неговата работа е да играе тенис и той е тук, за да прави точно това", каза още Сандра, почитателка на Новак Джокович.

Австралийски медии съобщават, че Джокович е получил уведомление, че предстои да бъде експулсиран. От екипа на сръбската тенис звезда ще обжалват решението. Откритото първенство на Австралия започва на 17 януари, а Ноле беше фаворит да го спечели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради скъпия ток: Парите за улично осветление на община Аврен са на привършване
Заради скъпия ток: Парите за улично осветление на община Аврен са на привършване
Новият филм "Ботев" с премиера на 3 март
Новият филм "Ботев" с премиера на 3 март