НОВИНИ

Финансовите министри от ЕС договориха спасителен план за 500 млрд. евро

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:50, 10.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
Бизнес

Обща европейска стратегия за излизане от кризата, предизвикана от пандемията с COVID-19. След маратон от преговори финансовите министри на държавите-членки договориха спасителен план за 500 милиарда евро.

Идеята за т.нар. корона облигации отпада. Основен акцент е създаването на европейски механизъм за стабилност, чието финансово изражение ще бъде 240 милиарда евро.

"13 милиона работни места бяха създадени в ЕС след края на последната финансова криза. Само за няколко седмици много от тях бяха загубени", каза председателят на еврогрупата Мариу Сентену.

След дълги спорове между държавите от еврозоната, снощи те успяха да постигнат компромис. Няма да има общи корона облигации, както искаха най-засегнатите от пандемията Италия, Испания и Франция. За сметка на това всички страни от еврозоната ще могат да се възползват от 240 милиарда евро от Европейския стабилизационен механизъм.

Мариу Сентену, председател на Еврогрупата: Всяка държава от еврозоната, която иска помощ, може да се възползва от тази кредитна линия. Единственото изискване е страната да се ангажира да използва тези средства единствено за финансирането на преки и непреки разходи за здравеопазване, лечение и превенция на COVID-19.

От другите два инструмента, които министрите одобриха, ще могат да се възползват всички 27 държави-членки, включително България. Става дума за 200 милиарда от Европейската инвестиционна банка и 100 милиарда по програмата на Европейската комисия за краткосрочна заетост.

Според шефа на еврогрупата трите фонда могат да започнат да функционират до две седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов свиква извънредно дистанционно заседание на правителството
Борисов свиква извънредно дистанционно заседание на правителството
Над 20 градуса в по-голямата част от страната днес
Над 20 градуса в по-голямата част от страната днес