Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Фон дер Лайен: ЕС трябва да произвежда 20% от микрочиповете в света

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:42, 20.01.2022
Чете се за: 01:20 мин.
По света
фон дер лайен произвежда микрочиповете света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският съюз трябва да изразходва 360 млрд. евро годишно за преобразуване на енергийния си сектор и за преминаване към зелена енергия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си по време на виртуалната дискусия "Програма Давос".

"Европейският съюз трябва да инвестира допълнително 360 млрд. евро всяка година в преобразуването на енергийната си система", заяви Фон дер Лайен, като подчерта, че тази сума може да бъде акумулирана само чрез комбиниране на публични и частни инвестиции.

Фон дер Лайен изтъкна, че освен екологичния преход и нулевите въглеродни емисии до 2050 г., ЕС възнамерява да направи голям скок и в изграждането на нова цифрова икономика. За тази цел си е поставила за цел да увеличи четирикратно производството на микрочипове в ЕС.

"До 2030 г. 20% от световното производство на микрочипове трябва да бъде съсредоточено в ЕС. Дотогава световното производство ще се удвои, така че говорим за четирикратно увеличение на европейското производство", каза Фон дер Лайен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започва чувствително захлаждане с валежи от дъжд и сняг
Започва чувствително захлаждане с валежи от дъжд и сняг
Реал обърна Елче в продълженията и продължава напред за Купата на Испания
Реал обърна Елче в продълженията и продължава напред за Купата на Испания