НОВИНИ

Гари Линекер се връща в ефира на Би Би Си

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:21, 13.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Победа за журналистите в Би Би Си - Гари Линекер се връща като водещ в ефира на медията след споразумение с генералния директор Тим Дейви. Футболната легенда и най-високо платеният водещ на британската обществена телевизия беше свален от ефир заради публикация в Туитър, в която критикува правителствената политика за миграцията. В продължение на три дни и то точно през уикенда, когато има най-много футбол - спортните предавания по Би Би Си или бяха по-кратки или напълно отменени след отказ от участие на колеги и коментатори в знак на солидарност с Линекер. Заради скандала Би Би Си обяви, че ще преразгледа правилника си за поведение на журналистите в социалните мрежи. Така нареченият Линекергейт предизвика критики на опозицията, че Би Би Си се поддава на политическия натиск на управляващите.

"Свободата на словото победи" - гласят масово реакциите в Туитър след новината за връщането на Линекер като лице на предаването "Match of the Day". Телевизионният водещ беше причакан от репортери пред дома си тази сутрин, но отказа коментар. В Туитър Гари Линекер написа:

"Колкото и трудни да бяха изминалите няколко дни, просто няма място за сравнение с бягството от дома заради преследване или война в търсене на убежище в далечна земя. Стопли ми сърцето съчувствието на толкова много от вас към тяхната беда."

Само преди три дни генералният директор на Би Би Си Тим Дейви го накара да се извини заради публикация в Туитър, в която сравни реториката на правителството за закона за миграцията с тази в Германия от 30-те години на миналия век. Генералният директор на обществената телевизия Тим Дейви защити решението си от миналата седмица и добави:

"Поговорихме с Гари, имаше много дискусии и се договорихме, че докато трае преразглеждането на правилника той ще се придържа към редакционната политика, такава, каквато е в момента."

В настоящия наръчник на Би Би Си за поведение в социалните мрежи на журналистите на трудови и граждански договори е записано, че те трябва да се държат професионално и с уважение, да не накърняват репутацията на телевизията, да не изразяват лично мнение по политически въпроси, когато работата им изисква безпристрастност, да не критикуват колеги публично и да спазват поверителност за информация от "кухнята" на медията.

Точно преди да избухне скандалът, правилата бяха затегнати с изискване за най-известните лица да носят допълнителна отговорност и някои нарекоха това - "клаузата Линекер". Скандалът с футболната легенда провокира призиви за оставката на председателя на телевизията Ричард Шарп, който е разследван за съдействие за отпускане на заем за бившия премиер Борис Джонсън. Така на въпрос дали много британци виждат една обществена телевизия начело с генерален директор и председател, подкрепящи управляващата Консервативна партия, генералният директор Тим Дейви отрече да има политическо влияние:

"Всеки, който ме познава знае, че - да, преди 30 години съм бил замесен в политиката, но абсолютно не съм се поддавал на политически натиск от партия. Не работим така в Би Би Си."

Коментарите са, че случаят с Линекер е показал, че една телевизионна звезда, с подкрепата на колеги и фенове е по-силна от всяко ръководство. Гари Линекер е водещ на "Match of the Day" от 1999 година. Получава 1 милион и 350 хиляди паунда годишно. Предаването му се гледа от около 2 милиона души, а тази събота събра 3 милиона пред екраните - или една четвърт от всички британци, гледали телевизия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Костадинов: Ако Стоилов и Ивков лъжат, да подадат оставка, ако Сираков лъже – да депозира акциите си
Димитър Костадинов: Ако Стоилов и Ивков лъжат, да подадат оставка, ако Сираков лъже – да депозира акциите си
Съсед преби с дървен кол 40-годишен мъж след пиянски скандал
Съсед преби с дървен кол 40-годишен мъж след пиянски скандал