НОВИНИ

Гневни демонстранти нахлуха в парламента в Ереван след новото споразумение за Нагорни Карабах

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:24, 10.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение за прекратяване на сраженията при оспорвания анклав Нагорни Карабах. Премиерът на Армения Никол Пашинян го нарече невероятно болезнено за самия него и народа му. Новината доведе до гневни прояви срещу държавните институции в Ереван и ликуване в Баку.

Споразумението предвижда разполагане на руски миротворци по фронтовата линия. Азербайджан запазва завладените територии в анклава, а Армения трябва да се изтегли от съседни райони до няколко седмици.

Турция, заедно с Русия ще контролира спазването на примирието от общ наблюдателен център, уточни Анкара.

Арменският лидер на Нагорни Карабах определи прекратяването на огъня като неизбежно след загубата на втория по големина град Шуша.

Сраженията са достигнали до покрайнините на главния град Степанакерт и продължаване на конфликта би означавало загуба на целия анклав, обясни Араик Нарутунян.

Араик Харутунян - сепаратистки лидер на Нагорни Карабах: Не знам как историята ще оцени вчерашното решение, но ние трябваше да го вземем.

Премиерът на Армения заяви, че решението е взето след задълбочен анализ на бойната обстановка и след консултации с най-добрите експерти.

Никол Пашинян - премиер на Армения: При съществуващата ситуация нямаше шанс за друго решение.

Гневни демонстранти в Ереван обаче нахлуха в парламента, атакуваха физически неговия председател и пометоха работното място на премиера. Той съобщи за откраднат компютър и лични вещи На сутринта страстите се уталожиха.

В Азербайджан започнаха национални тържества с усещането за ключова победа след дълга борба. Скандираха се патриотични лозунги, пееше се националния химн.

Президентът Илхам Алиев заяви, че споразумението има историческо значение и представлява капитулация на Армения.

Илхам Алиев - президент на Азербайджан: Приключваме процеса по уреждане на дългосрочния конфликт между Армения и Азербайджан и слагаме край на окупацията на азербайджански земи.

Алиев уточни, че в мироопазването ще участва и Турция. Кремъл отрече споразумението да включва разполагане на турски миротворци. Москва обяви, че близо 2000 руски миротворци с бронирани коли заемат позиции в Нагорни Карабах, включително и за охрана на коридора, който свързва Степанакерт с Армения.

Владимир Путин - президент на Русия: Ще има размяна на военнопленници, други задържани и загинали. Всички икономически и транспортни контакти ще бъдат разблокирани.

Часове преди споразумението Азербайджан се извини за неволно сваляне на руски военен хеликоптер над Армения. Загинаха двама от екипажа, трети е ранен.

От подновяването на конфликта през септември силите на Нагорни Карабах съобщават за загуба на 1200 бойци и неуточнен брой цивилни. Баку не дава данни за военните си загуби, но говори за над 80 цивилни жертви. И двете страни отричат обстрел на мирно население, но взаимно се обвиняват в подобни актове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
31 години след 10 ноември: Къде са днес символите на социалистическата епоха
31 години след 10 ноември: Къде са днес символите на социалистическата епоха
Откриват COVID зони в три варненски болници
Откриват COVID зони в три варненски болници