НОВИНИ

Грижа за околната среда: нова пречиствателна станция в Хърватия

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:01, 28.11.2021
Чете се за: 05:25 мин.
Балкани
Слушай новината

Сега ще попътуваме до Хърватия, за да ви покажем какво значи на практика грижа за околната среда. Благодарение на нова пречиствателна станция, изградена с помощта на Европа, реките край град Карловац са по-чисти, а от отпадъците се произвежда биогориво. Така се повишава качеството на живот, а идват и повече туристи, жадни за разходки сред природата.

В зелените долини на 4 реки, разположен в центъра на Хърватия, само на 50 километра от столицата Загреб - в град Карловац, са открили формулата за комфортен живот.

"Карловац е на 442 години. Kолкото повече минава времето, ние ставаме по-млади, по-млади с духа си. Карловчани и карловчанки са много работливи и иновативни. В този момент цялата промишленост се базира на иновациите именно на самите карловчани", казва кметът на Карловац Дамир Мандич.

Тук синьото на чистата вода среща зеленината около реката. Вътре - животът кипи. Отвън - разходките са приятни.

Чистотата на водата зависи до голяма степен от дейността на хората. Един човек обаче може да поправи грешката на много други - замърсяването. И го прави всеки ден. Това е Дарио. Работи в градската пречиствателна станция. Има още само 9 колеги. Разделени на две смени - те следят процеса в изградената по европейски модел станция.

"Всичко започва тук - на 10 метра под нас отпадъчните води влизат тук в този обект с два вида отпадъци - груби и фини, пясък и мазнини. Само тук има миризма", разказва Дарио Щефанац, ръководител на съоръжението.

Станцията пречиства повече от 5,5 милиона кубични метра вода на година. А в нея има какво ли не. Отпадъците се отстраняват с три стъпки: механичен, биологичен и химичен етап на пречистване.

"70 тона годишно имаме само големи и фини отпадъци плюс 80 до 100 тона годишно пясък само в този обект, което значи - само 150 - 170 тона отпадъци годишно и всичко това в миналото е свършвало в река Купа. Сега тази вода отива чиста в реката", обяснява Дарио Щефанац.

За година произвеждат и тонове утайка. А в нея има 75% вода и всичко останалото е сухи вещества. Чрез проект за 2 милиона евро от ЕС и грантове строят съоръжение за слънчево сушене на утайка - нещо като парник. С него се намаляват разходите за отлагане на утайката. Така от една страна се пречиства водата и паралелно се решава проблемът с утайката. А тя - въпреки името си - е полезна. Използват утайката за производство на тухли и за биогориво. Така боклукът от вреди започва да носи ползи.

"Продуктът от пречистването се стабилизира, загрява се и се използва за зимата за отопление", допълва Дарио Щефанац.

Проверяват всеки ден и качеството на питейната вода. А всичко, което правят, е за чистотата, но и за децата - учат ги как да пазят околната среда и то от най-ранна възраст. Благодарение на друг проект начални училища редовно водят групи в пречиствателната станция.

"Учим и децата да не хвърлят отпадъци. Най-големият проблем са мокрите кърпички, клечките за уши, памперси, защото не се разграждат. Решетките са на 3 милиметра разстояние и това тук са мокрите кърпички, които извадихме", посочва Щефанац.

И всичко това е възможно, благодарение на Европа - като се започне от терена, на който е изградена станцията.

"Мястото, на което е изградено това съоръжение 2014 г., е било окупирано по време на войната и при строежа цялото това пространство е трябвало първо да се разминира", казва Щефанац.

Своето развитие базираме на нашата традиция, но и на факта, че Карловац, като част от Хърватия, е и част от ЕС. Тук виждаме едно голямо пространство, което се развива и успяваме да имаме много ценен урбанистичен живот. Влагаме много труд, за да използваме максимално потенциала на европейските фондове - както в миналия програмен период, така ще бъде и в бъдеще. Като двете основни цели на нашите инвестиции са работни места, за да осигурим още по-големи инвестиции в Карловац, както и да използваме нашите природни ресурси за туризъм", заяви Дамир Мандич, кмет на Карловац.

Така синьото е по-синьо - чисто и бистро.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст от 30% на безкасовите плащания у нас от началото на пандемията
Ръст от 30% на безкасовите плащания у нас от началото на пандемията
Почина Сър Франк Уилямс
Почина Сър Франк Уилямс