НОВИНИ

Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП продължава да наблюдава България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:57, 29.11.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
групата мониторинг демокрацията продължава наблюдава българия
Слушай новината

Групата за мониторинг на демокрация към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще продължи да наблюдава отблизо събитията в България по отношение на върховенството на закона. Това се казва в доклада на групата, който беше изготвен след мисията на групата в България през септември и обсъден днес на заседание на Комисията по граждански свободи в ЕП.

Групата за мониторинг на демокрацията с председател нидерландската евродепутатка от "Обнови Европа" Софи инт Велд ще изпрати допълнителни въпроси до българските власти и по-специално до главния прокурор за допълнително изясняване на извършената работа по дела, свързани с корупция по високите етажи на властта и други дела от обществен интерес.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да засили наблюдението и контрола на евросредствата, включително тези, които страната трябва да получи по Механизма за устойчивост и развитие.

Днес Софи инт Велд изрази надеждата България скоро да има ново правителство, което да се справи с корупцията - един от най-неотложните въпроси за решаване. Евродепутатите очакват и развитие по въпроса с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор.

Брюксел призова България и още 5 държави да ратифицират Истанбулската конвенция

В доклада се посочва още, че тревога буди и медийната концентрация и липсата на прозрачност при разпределянето на държавни средства към медиите. Евродепутатите изразяват загриженост от състоянието на основните права в България заради случаите с реч на омразата и на дискриминация срещу хора от ромски произход, ЛГБТИ+ и представители на други малцинствени групи, а също и от проявите на домашно насилие.

Елена Йончева от Групата на социалистите и демократите е единственият български евродепутат, който участва в групата за мониторинг на демокрацията. По време на обсъждането на доклада тя каза, че работата на главния прокурор страда от много недостатъци и липсата на контрол над него е един от големите проблеми на правосъдната система у нас.

Креър Дейли от групата на Левите посочи, че в България постоянно има нарушаване на принципите на правовата държава, но ЕК не прави нищо. Тя изради съжаление, че в доклада не се споменава нищо за македонското малцинство у нас, правата на което според нея се нарушават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се Омикрон бързо да измести Делта варианта на COVID-19
Очаква се Омикрон бързо да измести Делта варианта на COVID-19
Съдийската комисия към БФБаскетбол с нов председател
Съдийската комисия към БФБаскетбол с нов председател