НОВИНИ

Изкуствен интелект в Сеул помага на автомобилите да откриват дупки, преди да ги ударят

изкуствен интелект сеул помага автомобилите откриват дупки ударят
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:54, 13.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Едва ли се чувствате добре, когато преминете през дупка с висока скорост. Това е лошо за колата ви и дори може да доведе до инцидент по натоварени пътища. Сега изследователи в Южна Корея използват изкуствен интелект, за да ви помогнат да избегнете тези „кратери“, убиващи автомобилите, информира „Стъди Файндс“.

Екип от Корейския институт по гражданско инженерство и строителни технологии (KICT) заяви, че е разработил „автоматизирана система за откриване на дупки, базирана на ИИ“, която сканира пътната настилка за проблеми в реално време. Тази информация може да помогне на местните власти да излязат и да проправят тези проблемни зони, преди да се случи инцидент.

В Южна Корея дупките са основен проблем по време на дъждовния сезон в страната. През август 2020 г. шофьорите съобщиха за над 7000 дупки по време на проливен дъжд в град Сеул. В цяла Корея между 2016 и 2018 г. е имало над 650 000 дупки по пътищата. Освен това оценките определят цената за щетите, причинени в Южна Корея през това време, на близо 4 милиона долара.

„От съществено значение е да се поддържат пътните съоръжения в добро състояние през следващата ера на автономни превозни средства. Тази технология, базирана на ИИ, ще направи ефективното управление на пътната настилка много по-лесно“, казва д-р Сеунки Рю в съобщение за медиите.

Поддържането на пътищата за шофиране започва с бързо намиране на повредите, като дупки, с помощта на лазерно сканиране и друга технология за разпознаване на изображения. Екипът на д-р Рю е разработил система, която открива дупки, използвайки фотографиране на пътната настилка в реално време, докато шофирате, със сензор за зрение върху предното стъкло на автомобила. Моделът с ИИ след това сегментира повредите, използвайки мрежа от енкодер-декодер.

Авторите на изследването са създали нова ИИ мрежа, наречена конволюционна невронна мрежа, която комбинира предварителната обработка на изображението и по-стария модел на сегментиране, за да подобри ефективността на откриването на дупки. Технологията използва мобилно приложение за събиране на данни и ги изпраща до базирана на карта облачна сървърна платформа за идентифициране на дупки. Няколко местни правителства в Южна Корея вече тестват технологията и екипът на д-р Рю се надява, че останалата част от страната скоро ще изпробва този нов подход към управлението на пътищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси и Роналдо не попаднаха сред най-добрите в Шампионската лига
Меси и Роналдо не попаднаха сред най-добрите в Шампионската лига
Ливърпул удължи договора на един от ключовите си футболисти
Ливърпул удължи договора на един от ключовите си футболисти