НОВИНИ

Израел с ултиматум: 1,1 млн. души да напуснат Газа до 24 часа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:53, 13.10.2023 (обновена)
5054
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Израел с ултиматум към населението в Ивицата Газа. За 24 часа близо 1 милион и 100 хиляди души от северната част на анклава трябва да се преместят в южната. Ултиматумът на израелските военни започна да тече в полунощ. От ООН реагираха остро и призоваха Израел да отмени заповедта.

След изгрев автомобили на ООН бяха засечени да напускат северната част на Газа. Потеглиха и много семейства.

"Отиваме в Агенцията за бежанците. Тук не останаха къщи, всичко е разрушено", каза Хусам, жител на Газа.

За 24 часа населението, което живее на север от долината Уади Газа трябва да се премести на юг в анклава.

"ООН смята, че е невъзможно такова придвижване да се осъществи без опустошителни хуманитарни последствия", обясни Стефан Дюжарик, говорител на ООН.

Евакуацията включва и град Газа. Заповедта засяга и всички служители на ООН, както и онези, които са били подслонени в обектите на организацията, включително в училища, здравни центрове и клиники.

"ООН настоятелно призовава всяка такава заповед, ако бъде потвърдена, да се отмени, за да се избегне това, което вече е трагедия, да се превърне в катастрофална ситуация", подчерта Стефан Дюжарик.

Постоянният представител на Израел в ООН определи реакцията на световната организация като "срамна". А от Хамас нарекоха ултиматума на израелските военни "фалшива пропаганда".

Вече 7-и ден небето над Израел и Газа не е същото. Не са същите и хората. Броят на загиналите в Израел достигна 1300 души. За първи път от войната от Йом Кипур страната дава толкова много жертви. В Газа убитите са 1400.

Снимки: БТА

От понеделник Ивицата Газа е под пълна блокада. Израелският министър на отбраната се закани, че "нито ток, нито вода, нито газ" ще стигнат до там. Израелските военни съобщиха, че срещу Газа са били използвани 6000 бомби. Поразени са над 3600 цели. Жителите в Газа обаче знаят, че най-лошото тепърва предстои. Израел мобилизара над 360 хиляди резервисти. По границата с Ивицата Газа вече са струпани танкове. Водят се и сражения.

В очакване на срещата между Блинкен и Абас

Ивицата Газа е едно от най-гъсто населените места в света. По 5500 души живеят на квадратен километър. Селищата са плетеница от тесни улици. А под тях е изградена сложна мрежа от тунели, някои са дълбоки 30 - 40 метра. Независимо от ултиматума, предположенията са, че голяма част от жителите няма да напуснат и ще бъде организирана съпротива. Което може да принуди Израел - при започването на сухопътна операция, да води улични битки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресивно поведение на личен лекар от Варна
Агресивно поведение на личен лекар от Варна
Гледайте тази вечер премиерата на филма "Лабиринт на надеждата"
Гледайте тази вечер премиерата на филма "Лабиринт на надеждата"