НОВИНИ

Изслушаха Гешев в Страсбург (обобщение)

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:03, 13.06.2023
Чете се за: 06:17 мин.
Политика
Слушай новината
  • Европейската народна партия се опита да спре изслушването на Иван Гешев в Европейския парламент в Страсбург с мотива, че той вече не е главен прокурор.
  • Гешев все пак беше изслушан от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към Комисията по правосъдие.
  • Разговорът продължи по-малко от 20 минути при затворени врати.
  • Гешев отказа да коментира освобождаването си от ВСС и обеща да направи това в България, след като президентът и Конституционният съд се произнесат.

Рано сутринта словашки евродепутат от ЕНП поиска мониторинговата група да отмени изслушването на Иван Гешев, защото той вече не бил главен прокурор. Искането му беше отхвърлено от останалите.

"Някои политически групи, включително моята, бяхме против среща с отстранения главен прокурор заради вчерашното решение на ВСС. В края на краищата мнозинството реши да го изслушаме. Важното послание от тази среща е, че България трябва да напредне с правосъдната реформа. Стискам палци на новото правителство да извърши промените в Конституцията и останалите необходими промени, за да могат хората в страната да имат доверие в правосъдната система", каза Владимир Билчик - ЕНП/Словакия.

Иван Гешев и евродепутати от ГЕРБ, които не са част от мониторинговата група, изчакаха решението на групата дали ще има изслушване. Според Емил Радев ставащото в България разваля положителния образ на страната ни.

“Решения в съдебната система са от компетенцията на ВСС. Разбира се това, което става в България, е трус за всички и в момента, в който настояваме максимално бързо да влезем в Шенген, тези процеси, за съжаление, не подпомагат добрия имидж на България и кандидатурата ни за Шенген”, каза Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Иван Гешев отказа коментар преди изслушването, което продължи по-малко от 20 минути. След напускането на залата беше лаконичен.

“Както винаги обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона с Мониторинговата група, въпроси като зловредното руско влияние, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори. Аз ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване, ще изчакам решението на Конституционният съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България”, каза Гешев.

Иван Гешев беше изслушан в Страсбург, ще чака указа на президента за освобождаването му

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, който също беше изслушан от комисията, коментира действията на Гешев през последните седмици.

“В един момент, когато се видя, че е вече сигурно, че ще бъде приет закона, който предвижда механизъм за ефективното разследване на главния прокурор от независим от него орган, а именно съдия, избран временно да изпълнява ролята на прокурор, изведнъж тогава най-после главният прокурор и ръководената от него институция прогледнаха за фактите и информацията, за които всички ние знаехме от години. Това създава впечатление за липса на безпристрастност”, каза Емил Дечев - зам.-министър на правосъдието.

Елена Йончева каза след изслушването, че е чула много обезпокоителна информация по конкретни дела, които се водят в момента. Според нея ГЕРБ са се опитали да спрат изслушването на Гешев.

“Това е абсолютно безпрецедентно. Знаете, че ГЕРБ е част от ЕНП. Те на практика се опитаха да запушат устата на един представител на прокуратурата, главен прокурор, бивш главен прокурор, който е готов да даде повече информация по знакови дела. Аз не мисля, че по друг начин може да интерпретира. ГЕРБ действат много странно, те години наред ГЕРБ и ЕНП подкрепяха главния прокурор. В момента, в който той започна да дава повече информация по разследване на различни дела, изведнъж се опитаха да му запушат устата и си задаваме въпроса Защо”, каза Елена Йончева - БСП/ Група на социалистите и демократите.

Председателят на мониторинговата група Софи инт Велд беше изненадана от решението на Гешев да дойде в Страсбург в момента, когато се гласува отстраняването му.

“Няма да ви изненадам, ако ви кажа, че в миналото с Гешев сме били на различни мнения. Той будеше противоречия преди, буди и сега. Той избра да пътува до тук, а в същото време една от забележките при отстраняване му е била, че решението в София е било взето в негово отсъствие. В крайна сметка решението да дойде тук е негово лично”, каза Софи инт Велд - евродепутат от Обнови Европа/Нидерландия.

Според инт Велд наблюдението върху България ще продължи, защото страната все още е изправена през много предизвикателства. В ЕП обаче са обнадеждени от готвените в София реформи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите на партиите след отстраняването на Иван Гешев
Реакциите на партиите след отстраняването на Иван Гешев
Проектът "С волейбол на училище" зарадва ученици от Плевен и Ловеч
Проектът "С волейбол на училище" зарадва ученици от Плевен и Ловеч