НОВИНИ

Канада въвежда допълнителен тест за коронавирус и карантина ​​​​​в хотел

сащ канада премахнаха митата стоманата алуминия
bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 13.02.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Освен да представят задължителен отрицателен PCR или LAMP тест за коронавирус преди полета, от 22 февруари всички пътници, пристигащи със самолет в Канада, подлежат и на задължителни молекулярни тестове, които ще се извършват преди напускането на летището, на което са кацнали.

Гражданите ще трябва да изчакват излизането на резултата от теста 3 дни за тяхна сметка в хотел, посочен от канадските власти, преди да изкарат остатъка от задължителната 14-дневна карантина в избрано от тях място. В края на самоизолацията гражданите ще подлежат на още един молекулярен тест.

Преди влизане в Канада всички пътници следва да представят на компетентните власти данни за контакт с тях и информация за провеждането на карантината, като за целта се използва интернет приложението ArriveCanApp, информираха от българското външно министерство.

За хотела ще бъде необходима предварителна резервация, като тя ще може да бъде направена от 18 февруари 2021 г. за специално определените за целта хотели. Те ще бъдат разположени около четирите международни летища, които в момента могат да приемат международни полети в Торонто, Монреал, Ванкувър и Калгари. Цените на хотелите ще бъдат различни, като ще включват престой, хотелски такси, храна и пътни разходи.

От МВнР напомнят, че от 3 февруари международните полети от Канада и до Канада се обслужват само от летище „Лестър Пиърсън“ в Торонто, в Монреал – летище „Пиер Трюдо“, международното летище на Ванкувър и международното летище на Калгари. От 7 януари 2021 г. е в сила и изискването за всички пътници, влизащи по въздух в Канада, и навършили 5-годишна възраст, да представят отрицателен COVID-19 тест: PCR или LAMP. Антигенни тестове не се приемат. Тестът трябва да е направен не повече от 72 часа преди полета, като резултатът се представя на авиопревозвача. Тестът не отменя задължителната 14-дневна карантина.

От 15 февруари се въвежда и задължително представяне на отрицателен резултат от PCR тест за лицата, влизащи на територията на Канада през нейната сухопътна граница (от САЩ). Тестът трябва да е направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на Канада. Негативният тест няма да отменя задължителната 14-дневна карантина.

От 22 февруари ще важи и мярката да се прави както тест на влизане в Канада по суша, така и към края на 14-дневната карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо Христо Кидиков не е сред заслужилите наградени български творци?
Защо Христо Кидиков не е сред заслужилите наградени български творци?
Лука Дончич изригна при победа на Далас
Лука Дончич изригна при победа на Далас