НОВИНИ

Касови апарати по границата не са свързани с НАП

bnt avatar logo
от БНТ
21:07, 05.06.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Десетки милиони левове, събирани на граничните пунктове "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново", не се отчитат, тъй като половината касови апарати не са свързани с НАП. Това разкри акция на ДАНС и приходната агенция, която продължава.

Акцията започна след като НАП предприе проверки на фирми, които поддържат нелогично високи касови наличности от милиони левове. Една от тях работи на ГКПП "Капитан Андреево".

"При касовите апарати, които са на пунктовете за лекотоварни автомобили и тежкотоварни автомобили, има касови апарати, които отчитат касови бележки, а не са свързани със системата на НАП", заяви Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП.

Според закона всяка покупка трябва да се отчита в НАП. Днешната повторна проверка трябва да изясни за какви суми става въпрос. Дневно през пункта минават хиляди леки и тежкотоварни автомобили, които плащат такси за обезпаразитяване.

"От сумата, която се взима за леките автомобили, 80% от таксата отиват за държавата и 20% остават във фирмата, тъй като такива са сключените договори между държавата и Българската агенция по безопасност на храните ", допълни Румен Спецов.

Част от апаратите не са свързани с НАП, тъй като са стари и не отговарят на изискванията. Тепърва ще се изяснява какви суми са отчитани.

"Става въпрос за десетки милиони лева, които не се отчетени", подчерта Румен Спецов.

От фирмата твърдят, че въпреки нарушението не е нанесена щета на хазната.

"Може да се направи справка от Гранична полиция за превозните средства, които са влезли на територията на Република България и по нашите справки, които даваме на агенцията по храните и НАП", каза управителят на фирмата Борислав Карев.

Румен Спецов отказа да коментира твърденията, че фирма, която е била негова собственост, е сред големите длъжници и е била прехвърлена на криминално проявен. Заяви, че не се притеснява от проверка на прокуратурата.

"Има вече назначена проверка, така че когато излезе проверката, ще бъдат обявени и резултатите. А кой ще понесе политическата отговорност, ако се докаже, че всички лъжи за данъчни измами, не са верни", попита Румен Спецов.

Румен Спецов: Не се притеснявам от проверка на прокуратурата

На въпрос какво е работил в Дубай, където пребивава и Васил Божков, Спецов каза, че не иска да коментира неща от личния си живот.

"В Дубай живеят 3 милиона българи, а това, че съм живял в София свързва ли ме с Делян Пеевски", добави Спецов.

По отношение на списъка на НАП с фирми, свързани с лицата и дружествата, на които бяха наложени санкции по Закона "Магнитски", Спецов не изключи възможността сред тях да попаднат и държавни.

"Всичко е възможно. На този етап се събират данните и ще бъдe непрекъснато обновяван списъкът", каза още изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Обновеният списък ще бъде публикуван до средата на следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойка Кръстева спечели квота за Олимпийските игри в Токио
Стойка Кръстева спечели квота за Олимпийските игри в Токио
Скандал с машините за гласуване (ОБЗОР)
Скандал с машините за гласуване (ОБЗОР)